Zeman je na umělé výživě, přesto úřaduje a hledá si nástupce. Co si myslí o Babišově kandidatuře?

Novou vládu jmenoval prezident, podle jeho slov, jen s těžkým srdcem. Babiše by si uměl představit jako dobrého kandidáta na prezidenta. Nesmí se ale tak brzy vzdávat.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Prezident České republiky Miloš Zeman promluvil poprvé od propuštění z nemocnice. Uvedl, že vládu jmenoval s rozporuplnými pocity. Dále, že kvůli nechutenství má zavedenou vyživovací sondu do žaludku a připomněl, že podporuje povinné očkování proti nemoci covid-19. Zároveň, že zklamaný z Andreje Babiše, který boj moc, podle něj, rchle vzdal.

Jmenování vlády se zatnutými zuby

Prezident opět zdůraznil, že s jmenováním Lipavského souhlasil s těžkým srdcem. „Na poslední schůzce mně Petr Fiala nabídl osobní garanci, že se pan Lipavský bude chovat v souladu s programovým prohlášení vlády. Strategické partnerství s Izraelem a podpora visegrádské čtyřky,“ sdělil Zeman. „Osobní garance pana premiéra má svou váhu. Kdyby nebyla, tak bych jej nejmenoval,“ doplnil.

iZdroj fotografie: Se souhlasem Jiřího Ovčáčka
prezident Miloš Zeman

Lipavskému vyčítal také nedostatečné vzdělání, jelikož má „pouze“ bakalářský titul. „Panu Lipavskému jsme vyčítali, že jako jediný z členů vlády je jenom bakalář a jeho bakalářská práce byla ohodnocena nejhorší možnou známkou. Jednoho krásného dne sama vláda pozná, že je panem Lipavským zatížena,“ vysvětlil prezident.

To, že měl exministr vnitra pouze maturitu Zeman okomentoval slovy: „To víte, že mi to u Hamáčka vadilo, ale co jsme měli dělat. Tam šlo o ministra vnitra. Zahraničí nepůsobí jenom na domácím poli, ale také v zahraničí a musí mít nějakou prestiž. Ve srovnání s předchozími ministry působí jako slabý kus ve stádě.“

Poslední rok v Lánech, žádná Čína

Zeman se dále rozpovídal o budoucnosti. Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) by byl podle něj dobrým kandidátem na prezidenta. Zároveň se ale podle prezidenta Babiš prokázal jako člověk, který nechce bojovat a možná i předčasně rezignoval v souvislosti s jednáním o novém kabinetu po letošních sněmovních volbách, o tom píše deník Blesk.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Prezident Zeman a Andrej Babiš

V neděli odpoledne na Zemanova slova Andrej Babiš reagoval. „Jsem velice rád, že podle vystoupení pana prezidenta se mu zdravotně dobře daří. V den vyhlášení voleb pětikoalice podepsala dohodu o společné vládě. Určitě jsem předčasně nerezignoval a jsem bojovník, ale jsem realista a nechodím do jasně prohraných bitev,“ citoval iDNES Babiše.

Zeman také očekává, že poslední rok ve funkci bude rutinní. „Bude to nudný rok. Nepodívám se do Číny, lékaři mi zakázali létat, to mě mrzí,“ doplnil a současně se rozloučil slovy: „Ať vám chutná jíst.“ Prezident Miloš Zeman naposledy poskytl televizní rozhovor 17. listopadu, natáčel se ještě v pražské Ústřední vojenské nemocnici, kde byl hospitalizovaný.

Diskuze Vstoupit do diskuze
93 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články