Průzkum: Babiš by aktuálně vyhrál prezidentské volby. Jak se umístili ostatní kandidáti?

Nového prezidenta bude Česko volit už příští rok. Průzkumy favorizují kandidáty, kteří se ještě definitivně nerozhodli, že se do boje o Pražský hrad pustí.

i Zdroj fotografie: S vědomím Andreje Babiše / Facebook
                   

Volba nástupce prezidenta Miloše Zemana, který již kandidovat nemůže, se uskuteční na jaře 2023. Podle průzkumu agentury Sanep by nyní vyhrál volby expremiér Andrej Babiš, který by ve druhém kole porazil generála ve výslužbě Petra Pavla. Stejně dopadl i podzimní průzkum agentury Median. Ke kandidatuře na prezidentský post kandidáti budou potřebovat podpisy 20 poslanců, deseti senátorů nebo 50 tisíc občanů. Babiš, který v průzkumech vede, ale zatím kandidaturu na prezidenta neoznámil.

První žena je až čtvrtá

Podle lednového průzkumu Sanepu by Babiš postoupil do druhého kola s 26,1 procenta jako vítěz před druhým Pavlem, který ztrácel téměř šest procent. V přímém souboji v druhém kole by pak Babiš vyhrál. Podle průzkumu by získal 51,7 procenta hlasů a Pavel 48,3 procenta. Dále by se umístil s 11,3 procenta hlasů senátor Pavel Fischer, který byl třetí i při minulé volbě hlavy státu, při níž obdržel kolem deseti procent hlasů. Na čtvrtém místě se objevila první z žen. Rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová se 7,2 procenty hlasů.

Největší favorité ale zatím kandidaturu nepotvrdili. Babiš řekl, že hnutí ANO prezidentského kandidáta vygeneruje, ale zda jím bude on sám, nechtěl prozradit. Rozhodující pro něho bude názor jeho rodiny. Jak se rozhodl, prý oznámí na podzim. Tomu, že kandidovat nakonec bude, nahrává i fakt, že si koupil obytný vůz, s nímž hodlá objíždět republiku a mluvit s lidmi. Naopak generál Pavel již kandidaturu potvrdil: „Už jsem řekl, že se na kandidaturu připravuji. A být připraven znamená též představit se včas lidem,“ řekl nedávno.

Čtveřice je rozhodnutá

V průzkumu by o desetinu méně než Nerudová získal exministr financí Miroslav Kalousek, uvedla CNN Prima News. Na dalších místech by s pěti procenty skončili bývalí neúspěšní prezidentští kandidáti: senátoři Marek Hilšer a Jiří Drahoš. V minulé volbě Drahoš přitom prohrál ve druhém kolem se Zemanem o zhruba 150 tisíc hlasů a získal 48,63 procenta hlasů. Následuje trojice politiků z ODS. Senátorka Miroslava Němcová se 4,5 procenty a předseda senátu Miloš Vystrčil. Za ním se 4,2 procenty by skončil bývalý prezident Václav Klaus.

Podle Sanepu by další kandidáti v průzkumu získali 1,5 procenta a méně. Jde o šéfa odborů Josefa Středulu, miliardáře Karla Janečka, prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého, právničku Kláru Long Slámovou a podnikatele Jaromíra Soukupa. Kandidaturu definitivně potvrdili Fischer, Hilšer, Long Slámová a Soukup. Kandidovat na prezidenta chce i hudebník a bývalý politik Michael Kocáb. Sanep průzkum provedl od 2. do 10. ledna na vybrané skupině 2 536 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek české populace ve věku 18+.

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články