Zdravé smažení existuje! Poradíme vám, jak na to

i Zdroj fotografie: Shutterstock
                   

Znáte někoho, kdo nemiluje smažené hranolky nebo řízky? Smažené jídlo chutná skvěle a alespoň jednou za čas si ho s radostí dopřejeme všichni. Pro milovníky zdravého stravování máme dobrou zprávu. Smažit můžete i zdravě. Nebo alespoň zdravěji než to dělá většina lidí. Ukážeme vám, jak si můžete užít smaženého jídla bez výčitek.

Zvolte správný olej

V první řadě byste měli zvolit správný olej, který při smažení použijete. Na etiketě produktů se dívejte na kouřový bod. Čím je číslo vyšší, tím lepší je olej na smažení. Tento bod určuje, při jaké teplotě je tuk zdravá škodlivý. Z živočišných tuků byste měli zvolit sádlo nebo přepuštěné máslo ghí, u kterých je hodnota asi 200 stupňů. Z rostlinných tuků máte také hodně možností na výběr:

  • kokosový olej – 200 stupňů,
  • olivový a sezamový olej – 210 stupňů,
  • arašídový olej – 227 stupňů,
  • avokádový olej – 270 stupňů.

Hlídejte si teplotu

Ideální teplota při smažení je mezi 150 až 190 stupni. Ve chvíli, kdy teplota oleje překročí magickou hranici 200 stupňů, začne se tuk přepalovat. A všichni víme, že to není pro naše zdraví dobré. Z tohoto důvodu si to musíte hlídat a během smažení případně olej měnit, pokud děláte větší množství jídla.

Využijte moderní spotřebiče

Smažení bez oleje je samozřejmě tou nejlepší možností, jakou můžete využít. Fritovací hrnce právě tuto schopnost mají. Dívejte se na trhu hlavně na modely, které do kterých nemusíte přidávat olej. Tímto způsobem si můžete užít své oblíbené řízky nebo hranolky bez použití tuku. A nemusíte mít výčitky z toho, že jste si užili smažené jídlo.

Odstraňte přebytečný tuk

Před servírováním jídla smaženého na pánvi, byste měli vždy udělat jednu věc. Položte řízky, koblihy nebo cokoli jiného na papírové ubrousky. Tím odstraníte přebytečný tuk. Stejně tak ho můžete nechat okapat na mřížce a potom osušit papírovou utěrkou. Záleží na tom, kolik máte času před podáváním jídla a co právě máte po ruce.

Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Autor článku

Marek

Zobrazit další články