Chodíte do cukrárny? Dobře si to rozmyslete. Rozhodly se nás totiž pořádně vyždímat, 220 korun za jediný zákusek

Ceny v gastronomických podnicích v poslední době neustále rostou. Výjimkou nejsou ani cukrárny.

i Zdroj fotografie: Ra Boe / Wikipedia/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Upozorňujeme čtenáře, že následující text a komentář je publicistickým článkem, který obsahuje soukromý názor autora.

Inflace žene ceny veškerých produktů a služeb nahoru. Češi si tak pomalu zvykají na to, že nákupy v supermarketech či návštěvy restaurací jsou výrazně dražší, než byli zvyklí. To platí také pro jiné gastronomické podniky, například kavárny a cukrárny. Mnohé se totiž rozhodly své zákazníky pořádně vyždímat a neštítí se prodávat své produkty za skutečně šílené ceny.

Kavárny a cukrárny jsou v Česku oblíbené

Podle analýzy dat společnosti Dotykačka tržby v rámci gastronomického odvětví nejvíce rostou kavárnám, bistrům či koktejlovým barům, píše web Aktuálně. Za poslední 4 roky se těmto podnikům výdělky více než zdvojnásobily. Spolu s tím jdou však ruku v ruce také rostoucí ceny, které si provozovatelé za své služby účtují.

iZdroj fotografie: Luis9595/ Creative Commons / CC-BY-SA
Zajít si do kavárny či cukrárny je pro mnoho Čechů oblíbený zvyk

Příkladem je známý pražský podnik IPPA Café Břevnov. Zde chtějí za jediný zákusek, konkrétně za malinovou tartaletku 220 korun, píše web PrahaIN. Větrník zde pak prodávají za 149 korun a cheescake vychází dokonce na 189 korun. Jedná se sice o luxusní podnik prodávající velmi kvalitní výrobky a nutno říct, že takové ceny nejspíš nejsou v Česku běžné. Pravdou však je, že lidé si za tyto sladké pochoutky kvůli inflaci připlatí i jinde. Například v Přibyslavské cukrárně stojí jeden kousek tamního cukroví i 90 korun, uvádí web Deník.

Vysoké ceny podnikům prochází

Důvodem je mimo jiné i fakt, že lidé se při návštěvách těchto míst neostýchají připlatit. „Zatímco v kavárnách hostům nevadí dát za croissant a kávu třeba 200 korun, v hospodách – zejména u piva – si zvykli cenu srovnávat téměř na koruny,“ uvedl pro web Czech Crunch zástupce gastronomů v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR Luboš Kastner.

Mnozí lidé si však budou muset dobře rozmyslet, zda si na oblíbenou kávu či zákusek skutečně zajdou. A pokud jsou zvyklí chodit do cukrárny pravidelně, dost možná budou muset tento zvyk kvůli vysokým cenám oželet. To se navíc týká i dalších gastronomických podniků. Jak totiž před časem upozornily Události247, ceny rapidně rostou i v restauracích.

Chodíte rádi do kavárny či cukrárny? Napište nám, zda v těchto podnicích také pociťujete nárůst cen

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články