Každý, kdo si kupuje uzeniny, si tohle musí přečíst. O masových pochoutkách v Česku se totiž zjistily opravdu hrozné věci

Někteří výrobci uzenin se neštítí opravdu téměř ničeho. Hlavně, aby vydělali. To, jak kvalitní uzeniny budeme jíst my, je už vedlejší.

i Zdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Upozorňujeme čtenáře, že následující text a komentář je publicistickým článkem, který obsahuje soukromý názor autora.

Řada výrobců se kvůli svým ziskům často uchýlí k takovým postupům, nad kterými zůstává rozum stát. Neštítí se tak ve výsledku používat pochybné suroviny a všelijaké náhražky. Na tento problém v souvislosti s českými uzeninami nedávno upozornil portál PrahaIN. Mezi nejznámější náhražky v uzeninách podle webu patří takzvaná kůžová emulze. Ta si v poslední době podle webu PrahaIN vysloužila zhruba stejnou pověst jako kontroverzní kuřecí separát.

Co je vlastně kůžová emulze?

Podobné věci využívají zejména výrobci, kteří se snaží minimalizovat své náklady a maximalizovat celkové zisky. Web Milujeme dobré maso, který citoval server PrahaIN, uvádí, že kůžová emulze je často součástí levnějších a průmyslově vyráběných uzenin.

iZdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA
Výrobci používají kůžovou emulzi i v některých párcích

Jak pro PrahaIN vysvětlil Martin Čejka, představitel uznávané řeznické tradice, proces výroby emulze začíná namáčením kůže, přidáním speciálního přípravku a následným mícháním do pěnové konzistence růžové barvy. Takováto emulze se pak používá jako náplň některých uzenin. Jak je ovšem z výše uvedeného jasné, vše jde na úkor kvality a chuti.

Pozor na složení

Čejka dále pro PrahaIN zdůraznil, že například vepřová kůže, která se pro výrobu emulze využívá, by měla být správně využívána pro specifické produkty. Mezi ty se řadí například tlačenka nebo jitrnice, kde může plnit funkci pojiva nebo samotného chuťového komponentu. Samotné začlenění emulze do ostatních klasických uzenin je ovšem podle něj nesprávné a poškozuje reputaci řeznického řemesla, zakončil Čejka pro PrahaIN.

iNejenom u uzenin je důležité dbát na složení

Ačkoliv se podle vás nemusí jednat o nijak závratné zjištění, je zároveň nadmíru jasné, že ne každý si čte složení výrobku. Přímo u řezníka na to navíc ani není prostor, protože samotné výrobky nejsou nijak zabalené. Pro řadu lidí tak může být podobná složka v uzeninách opravdu nepříjemným zjištěním, po kterém si pořádně rozmyslí, jak kvalitní uzeniny si budou do budoucna kupovat.

Kupujete si domů uzeniny? Pokud ano, podělte se s námi o vaše zkušenosti

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články