Dvojnásobný nárůst ceny této důležité suroviny za posledních 12 měsíců zapříčiňuje, že zdražují i další z ní vyrobené produkty.
S blížícími se Vánocemi nastává doba pečení cukroví. To se letos ale Čechům prodraží. Mnohé klíčové suroviny potřebné pro tyto sladké pochoutky totiž v poslední době zdražují. A rozhodně ne málo. Příkladem je máslo, jehož cena za posledního půl roku stoupla o 10 až 15 korun, jak psaly Události247. Anebo kakao. Také tato potravina stále zdražuje.
Potravina, na kterou mnozí lidé nedají dopustit
Kakao je již samo o sobě důležitá potravina, kterou zejména při pečení používá spousta lidí. Kromě cukroví je samozřejmě součástí i řady dalších receptů. A také je klíčovou surovinou pro výrobu čokolády, oblíbené pochoutky spousty Čechů. Kvůli dlouhodobému nedostatku kakaa a s tím spojeným růstem jeho ceny však aktuálně dochází k výraznému zdražování.
Jak píše web TN, v porovnání s loňským rokem stojí tuna kakaa více než dvojnásobek. Prodává se za 160 tisíc korun. Prudký nárůst ceny je dám především špatnou úrodou, kterou způsobuje nepříznivé počasí zejména v afrických státech. Kvůli vlnám sucha mají tamní zemědělci výrazně nižší sklizně, což má za následek již zmíněný nedostatek této suroviny na celosvětových trzích.
Čokoláda zdražila výrazně
O růstu cen čokolád v českých obchodech psaly Události247 již dříve. Například tabulka Studentské pečeti se prodává i za 140 korun. Přibývá tak lidí, kteří si toto oblíbené mlsání už nemohou dovolit tak často, jak byli zvyklí. Tento trend navíc může ještě pokračovat. Podle některých se ještě do Vánoc ceny mohou navýšit klidně i o dalších 20 procent.
Podle dalších expertů se však už pomalu začíná blýskat na lepší časy. Jak pro server TN uvedl ekonom Tomáš Maier, ceny kakaa na burzách začínají klesat, což by mohlo přinést i zlevnění již zmíněné čokolády. Kdy přesně k tomu ale dojde, zatím není jasné.