Varování: Koupili jste si domů jeden z těchto sýrů? Nejezte je, jinak to s vámi skončí špatně

Ne všechny sýry jsou tak zdravé a neškodné, jak se tváří. Zjistěte, na které z nich si dát raději pozor.

i Zdroj fotografie: Peachyeung316/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Sýry jsou oblíbenou pochoutkou mnoha Čechů. Dokonce bývají považovány za relativně zdravé a některé druhy obsahují i řadu potřebných látek, jak uvádí web Novinky. To ale neplatí vždy. Zjistilo se totiž, že některé tavené sýry obsahují látky, jež by v nich být rozhodně neměly. Nekoupili jste si náhodou některé z těchto sýrů i vy? Pokud ano, raději je nejezte.

Špatná zpráva pro milovníky tavených sýrů

Obliba tavených sýrů je v Česku vysoká. Jak píše web dTest, v průměru zkonzumuje každý Čech přes 2 kilogramy této pochoutky. Mnohé z těchto oblíbených sýrů však nejsou tak čerstvé a smetanové, jak se tváří. Z nedávného testu webu dTest totiž vyplynulo, že složení mnoha z nich je plné umělých přísad a éček.

Spotřebitelský časopis dTest se rozhodl testovat přes 20 těchto sýrů různých značek. V kontrole se zaměřil hlavně na jejich složení a výskyt nežádoucích látek. A nesrovnalost se zjistila hned u několika vzorků. Jedním z nich byl i oblíbený sýr Veselá kráva Lahodná.

Co bylo s oblíbeným sýrem v nepořádku?

Podle údajů na obalu sýr neměl obsahovat žádné fosfáty ani trávicí soli, realita však byla jiná. „Laboratorní protokoly dokázaly, že obsahovala obojí: jak fosfáty, tak kyselinu citrónovou. Množství fosfátů sice bylo poloviční než v sýrech, které jejich použití uvedly na obalu, ovšem obsah kyseliny citrónové byl srovnatelný s případy, kdy se soli této kyseliny použily jako tavicí přísada,“ upřesnila šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

iZdroj fotografie: Zákupák/ Creative Commons / CC-BY-SA
Veselá kráva je oblíbený sýr mnoha Čechů

Rozhodně se přitom nejedná o malicherný problém. Fosfáty se sice při výrobě tavených sýrů běžně využívají jako stabilizátory, uvádí web Novinky. Ve větším množství ale mohou mít zdravotní rizika. „Studie zmiňují například kardiovaskulární potíže nebo onemocnění ledvin. Z těchto důvodů je třeba příjem fosforu sledovat, případně regulovat,“ dodává na webu dTest Hoffmannová. Raději se tedy těmto látkám vyhýbejte a nekonzumujte je v příliš velkém množství. Jinak by to s vámi mohlo skončit špatně.

Máte rádi tavené sýry? Dejte nám vědět do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články