Máte doma tohle kuřecí maso? Prodávalo se po kilech, teď vyplavala pravda na povrch. Nejezte ho, jinak to skončí špatně

Kupujete si maso v supermarketech? Pak byste měli zbystřit. Na pultech se totiž objevily produkty, jež jsou zdraví nebezpečné.

i Zdroj fotografie: Juan Emilio Prades Bel / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

O tom, že kuřecí maso je náchylné na různé bakterie a kažení se všeobecně ví. Události247 ostatně v minulosti psaly například o nálezu zkaženého kuřecího masa v Albertu či o výskytu bakterií salmonela v kuřecích prsních řízcích v Tescu. Zjistěte, kde se nebezpečné maso objevilo tentokrát. V Českých obchodech se prodávalo po kilech a dost možná ho tak doma v mrazáku máte i vy.

Toto maso rozhodně nejezte

Aktuálně by si lidé měli dát pozor na produkty od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov. Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v něm totiž objevili bakterie salmonely. Konkrétně byla nebezpečná bakterie nalezena v polévkové směsi prodávané v řetězci Globus a v kuřecím srdci, jež si lidé mohli koupit v prodejně RABBIT Vysoké Mýto, informuje server iDnes.

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Kontaminované maso se prodávalo i v řetězci Globus

Naštěstí se inspektorům podařilo zasáhnout včas a většina kontaminovaných produktů se do regálů obchodů nedostala. „Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kilogramů. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje. Ke konečným spotřebitelům se dostaly dva různé výrobky (celkem necelých 100 kilogramů),“ cituje web Forum24 mluvčího SVS Petra Vorlíčka.

Salmonela může být velmi nebezpečná

Že s touto bakterií není radno si zahrávat dokládá široká škála projevů, jež onemocnění salmonelózou, které zapříčiňuje právě bakterie salmonela, má. Onemocnění začíná postupně celkovou nevolností, bolestmi hlavy a bolestí břicha. Následuje zvracení a později i průjem. Bolesti břicha se zvětšují a nabývají kolikový charakter. Onemocnění je provázeno horečkou, někdy zimnicí,“ píše web Bezpečnost potravin.

V Tescu se prodávaly kuřecí prsní řízky se salmonelou. Zákazníci je mohou mít stále doma

Rizikové přitom zdaleka není jen kuřecí maso. Se salmonelou se lze setkat také třeba u vajec či mléčných výrobků. A ojediněle rovněž v různých cukrářských výrobcích, sladkých krémech, zmrzlině a dokonce i ve vodě. A jak se tomuto onemocnění vyhnout? Jednou ze spolehlivých cest je tepelná úprava, neboť bakterie nemají rády vysoké teploty. „Teploty nad 60 °C je spolehlivě ničí, prevencí je tedy důkladné tepelné zpracování syrových potravin,“ radí web Bezpečnost potravin.

Jaká je vaše spolehlivá rada, jak se vyhnout salmonele? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články