O másle v českých obchodech se zjistily hrozné věci. Máte jedno z nich doma? Radši ani nechtějte vědět, co s ním dělají

Máslo je součástí jídelníčku mnoha Čechů. Dáváme si ho k snídani či k večeři na pečivo. Dá se ale používat i na pečení a smažení.

i Zdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
                   

Pro většinu Čechů je tento tuk naprosto základní surovina, která jim v kuchyni nesmí chybět. Cena másla se však kvůli neustálému zdražování dostává na hodnoty, které už jsou pro mnoho lidí skutečně vysoké. Mnozí se tak snaží na jeho nákupu nejrůzněji ušetřit. Jak jsme na Událostech247 upozornili, nižší cena s sebou však často přináší také sníženou kvalitu. V porovnání s ostatními zeměmi tak máme možná nejhorší máslo z celé Evropské unie.

Zmrazuji, když je v akci, říká zákaznice

Kromě toho je ještě předtím, než je uvedeno na trh, jednou zmrazeno a poté rozmrazeno. Týkat se to může mnohých levných značek másla, které se v České republice prodávají. Tento postup přitom negativně ovlivňuje nejen chuť, ale také kvalitu, a to může mít nepříznivý vliv na lidské zdraví. „Tak já ho dávám do mrazáku, když je v akci a koupím si ho do zásoby. Nepociťuji, že by pak bylo nějak horší,“ popsala Událostem247 paní Iva.

iZdroj fotografie: Jessica Merz / Creative Commons / CC-BY-SA
Jde o velmi výrobek u většiny Čechů

To, že je většina másel, která se prodávají v českých obchodech, do prodeje dávána z mrazáku, napsal nedávno i web Kupi. Prodejci údajně takový výrobek nakoupí za výhodné ceny většinou ze zahraničí, kde ho už zákazníkům prodávat nechtějí. Zmrazí ho a až po nějaké době ho dají do prodeje pro české zákazníky. Mlékaři a výrobci másla však varují, že pokud obchodníci jejich nebo ostatní nakoupené máslo zmrazují, ničí tím jeho kvalitu a složení. Zákazníci to navíc nemají jak poznat.

Zmražené máslo není vhodné na přímou konzumaci

Aby supermarkety nemusely výrobek vyhazovat, zmrazí ho a poté ho dají do prodeje. Někdy je i v akci, jak už dříve napsal web Seznam Zprávy. Podle expertů je největší problém v tom, že zmrazením ztrácí na kvalitě a není tak dobré jako čerstvé. Podle evropské legislativy se máslo do dvou let stáří označuje jako mlékárenské máslo. Z dovozového másla je většina právě ze skladů, tedy zamrazeného másla, které nejčastěji pochází z Belgie nebo Polska.

Koupili jste si v obchodě tohle oblíbené máslo? Musíte ho okamžitě vyhodit, zjistily se o něm strašné věci

V chuti zamrazenému výrobku chybí smetanová, máslová svěžest a čerstvost a chuť může být fádnější, prázdnější, a třeba i opravdu mírně nažluklá, píše web Toprecepty. Původně mražené máslo mívá i jinou konzistenci a texturu a může se třeba hůř roztírat. Toto máslo není už tolik vhodné na přímou spotřebu, hodí se ale právě na pečení a vaření, kde tyto „drobné chyby“ nejsou na závadu. Stále je to ale máslo a jeho výživová hodnota je v podstatě stejná, píše dále web.

Dáváte si pozor na to, jaké máslo kupujete? Vaše zkušenosti a zážitky nám můžete napsat v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články