O známé kuřecí pochoutce se zjistily příšerné věci. Jediné sousto vás pošle rovnou do nemocnice

Nákazy z jídla jsou vždy nepříjemné. Nyní lidem hrozí velké zdravotní potíže kvůli nebezpečné bakterii, která se vyskytla v kuřecím mase.

i Zdroj fotografie: Food & Spirits Magazine / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Letní měsíce představují velké riziko šíření různých bakteriálních infekcí. Teplé podmínky totiž rozmnožování bakterií svědčí. O to snadněji se pak ale také šíří různými potravinami. Lidé by si tak měli dávat víc než kdy jindy pozor na to, co jí. Pokud si kvalitou pokrmu nejsou stoprocentně jistí, raději by si měli jídlo odpustit. Jediné sousto je totiž může poslat rovnou do nemocnice.

S touto bakterií nyní bojuje celá Evropa

Jedná se o Salmonellu, která způsobuje známé onemocnění salmonelóza. Její výskyt se nyní potvrdil ve známé kuřecí pochoutce. Zdá se, že hlavním zdrojem bakterie je maso dovezené z Polska, píše web TN. Obětí této příšerné věci navíc nejsou jen Češi. Podle rakouského deníku Kurier je situace s infekcí vážná i v dalších evropských zemích. Konkrétně se jedná o Rakousko, Dánsko, Francii, Německo, Nizozemsko, Norsko a Velkou Británii.

Kuřecí maso ze známého obchodu je ruská ruleta se zdravím. Jedno sousto a můžete si volat sanitku

Nejde navíc o jediný případ výskytu této bakterie, který se v poslední době objevil. Události247 nedávno informovaly o zmrazeném kuřecím masu z Ukrajiny, které bakterii Salmonella rovněž obsahovalo.

Lidem, kteří se bakterií nakazí, hrozí pořádné nepříjemnosti

Typickým projevem salmonelózy je nevolnost doprovázená intenzivním průjmem. „Mezi další charakteristické příznaky se pak řadí kolikovité bolesti břicha, horečka, zimnice, zvracení a silné bolesti hlavy,“ píše web Euro. Obvyklá je také celková slabost. Že se rozhodně nejedná o malichernou věc dokazují i nedávná čísla z Rakouska. Tam byl zaznamenán prudký nárůst infekcí. Kromě 27 hospitalizovaných osob zde pak nemoc má i jednu oběť, a sice 63letého muže, uvádí web TN.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vysoké riziko propuknutí salmonelózy představuje konzumace kuřecího masa

Drůbeží maso navíc zdaleka není jedinou rizikovou surovinou, ze které se lze infekcí nakazit. Rizikový bývá také tatarský biftek, vejce, majonézy či různé krémy. Dobrou zprávou nicméně je, že minimálně u masa se nákaze dá většinou snadno předejít. Stačí, aby kontaminované maso bylo alespoň na 10 minut zahřáto na teplotu minimálně 70 stupňů Celsia, dodává web Euro. Je však důležité, aby teploty dosáhl i samotný střed masa a nikoli pouze jeho okraje.  

Nakazili jste se někdy Salmonellou? Napište nám své zkušenosti do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články