Tak už to prasklo: O známých olejích na vaření nám obchody nechutně lhaly. Máte jednu z těchto značek doma?

Součástí zdravého životního stylu jsou také saláty, do kterých si rádi přidáváme tolik oblíbený olivový olej.

i Zdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
                   

Těchto olejů existuje několik druhů. Nejlepší a také nejdražší je extra panenský olivový olej. Už dříve jsme na Událostech247 informovali o tom, že byl z prodeje na základě nevyhovující laboratorní analýzy stažen olivový olej značky Borges. Nebyl totiž kategorie extra panenský olivový olej, jak bylo uvedeno na obalu, ale pouze kategorie lampantový olivový olej. Tento druh není povolen pro maloobchodní prodej.

Výrobci olejů české kontroly podceňují

Panenské olivové oleje vznikají technologií, která je vůči výslednému produktu velmi šetrná. Neprobíhá žádné zahřívání oliv, žádné chemické procesy, ale pouze jednoduché lisování za studena. Výsledkem je potom nejkvalitnější olivový olej. Psal o tom web iDnes. Extra panenské mezi ostatními vynikají, protože jsou vyrobeny z oliv výjimečně dobré jakosti. Kromě panenských olejů existují samozřejmě ještě olivové oleje horší kvality, které jsou také o dost levnější.

iZdroj fotografie: BpoaTowui/ Creative Commons / CC-BY-SA
Olivové oleje se často využívají například k přípravě salátů

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce provádějí kontroly olivových olejů pravidelně. Ty bohužel ukazují, že se do České republiky dovážejí výrobky, které svými charakteristickými vlastnostmi často zdaleka neodpovídají deklarované kategorii a indikují, že dovozci podceňují schopnost dozorových orgánů v České republice hodnotit jakost olivových olejů. Inspekce o tom informovala na svém webu Potraviny na pranýři.

Více než polovina hodnocených vzorků byla špatná

Výsledky letošní kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce zaměřené na kvalitu olivových olejů v tržní síti moc dobře nedopadly. Ukázaly totiž, že 67 procent hodnocených vzorků, tedy více než polovina, nesplnilo požadavky právních předpisů. Nejzávažnější zjištění představovaly ty olivové oleje, které při hodnocení neodpovídaly označení „extra panenské“ a ve skutečnosti se jednalo jen o oleje nižší kategorie.

iZdroj fotografie: Leon Brocard / Creative Commons / CC BY-SA
Olej patří k častým surovinám v kuchyních i restauracích

Dva z takto vyhodnocených vzorků dokonce odpovídaly kategorii „lampantový olej“, který není určen k maloobchodnímu prodeji a jak jsme psali výše, smí se používat pouze k dalšímu zpracování. Podrobný přehled všech nevyhovujících i vyhovujících vzorků zveřejnila inspekce na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly. „Olivový olej používám často, ale kupuji ho jen v obchodech s italskými specialitami,“ řekla Událostem247 paní Amálie z Horoměřic.

Kupujete si domů olivový olej? Pokud ano, jaké značky? Podělte se s námi o vaše zkušenosti s kvalitou dole v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články