Tohle nebezpečné maso možná máte doma i vy: Prodávalo se velkém, teď se o něm zjistila pravda. Kdo ho máte, okamžitě ho vyhoďte

V poslední době se v obchodech množí záchyty potravin, které obsahují zdraví nebezpečné látky.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

O tom, že zboží v českých prodejnách někdy není úplně kvalitní, informujeme na Událostech247 poměrně často. Například kuřecí maso z Polska či Ukrajiny bylo nedávno promořené bakterií salmonella, která může vážně ohrozit lidské zdraví. Problém je to, že zákazník to při nákupu nepozná, narozdíl třeba od plesnivé uzeniny, u které je na první pohled patrné, že není v dobré kondici.

Maso vede

Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce provádějí kontroly pravidelně a ještě se snad nestalo, že by nenašli závadnou potravinu. Jedním z častých záchytů je právě maso, nejčastěji drůbeží, které zákazníci kupují nejčastěji. Považuje se totiž za zdravou potravinu. Velmi oblíbené je krůtí maso, které je také o dost dražší, než kuřecí. Zákazník proto očekává, že si doma pochutná, a ne že může skončit v nemocnici.

iZdroj fotografie: SZPI
Nebezpečné maso v minulosti odhalila inspekce několikrát

Lidé, kteří si koupili Krůtí mleté maso – masný polotovar, by se měli mít na pozoru. Tohle maso totiž rozhodně zdravé nebylo a ten, kdo jej snědl, si zadělal na ošklivé zdravotní potíže. Obsahovalo totiž bakterie salmonella. Konkrétně šlo o šarži 173024 s minimálním datem trvanlivosti 4. srpna 2023. Je však možné, že zákazníci mohou mít tento výrobek ještě doma v mrazáku. Maso prodával obchod VELKÁ PECKA v Praze 6.

Teplo ano, mrazák ne

Bakterie salmonella způsobuje úporné zvracení a průjem a může vážně ohrozit především malé děti a starší nebo nemocné osoby. Kromě jiného většinou způsobí dehydrataci a ve vážnějších případech to může skončit až pobytem v nemocnici. Stačí přitom jen ochutnat jedno sousto a už vám může být pořádně zle. Nízká teplota v mrazáku navíc tyto bakterie zničit nedokáže, takže ani kdybyste v něm měli maso třeba rok, bakterií se nezbavíte.

iZdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
Lidé mohou mít zmíněnou šarži stále doma v mrazáku

Tyto bakterie běžně nepřežívají sterilační ani pasterační teploty. Teplota kolem 60 stupňů Celsia už by salmonely v potravinách měla zničit. Je ale nutné sledovat teplotu v jádru potraviny, protože ta většinou bývá mnohem nižší než teplota povrchová nebo ta v okolním prostředí. Při teplotě 5 stupňů Celsia se salmonely přestávají množit, vysvětluje web Státní veterinární správy. „S tímto onemocněním bohužel zkušenost mám, v létě se mi vymstila konzumace tataráku, skončila jsem na kapačkách,“ popsala Událostem247 Hedvika Koutná z Přibyslavi.

Koupili jste si domů zmíněný výrobek? Podělte se o to s námi dole v komentářích pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články