Všemi milované jídlo bude dražší o 100 %: Cenovka za jednu porci vás odrovná. Nově bude jenom pro bohaté

V roce 2024 se musíme připravit na zdražování prakticky všech komodit. Dražší však bude také jeden velmi oblíbený pokrm.

i Zdroj fotografie: mekfouldji abdelkrim from BLIDA, ALGERIE/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Pokud si rádi zajdete na tolik oblíbený kebab, musíte se připravit na to, že už brzy si za něj pořádně připlatíte. Jeden z největších výrobců kebabového masa v Evropě totiž oznámil, že v dohledné době významně zvýší ceny. Upozornil na to web iDnes. Znamená to, že milovníci tohoto pokrmu v mnoha zemích Evropy se tak musí připravit, že za něj brzy zaplatí jednou tolik, co dosud. O cenách jídel a potravin vás na Událostech247 informujeme pravidelně.

Zdražit jsme měli už dávno, říká šéf společnosti

Hovoří se o částce až 10 eur za porci, tedy zhruba 250 korun. „Jedním z důvodů je silné zvýšení výrobních nákladů z posledních let, které atakuje hranici 50 procent,“ cituje iDnes šéfa výrobní firmy Cihana Karamana. Aktuálně se cena za jednu porci pohybuje okolo sta korun. Například web Foodora, na kterém si zákazníci mohou objednat jídlo s donáškou, nabízí kebab za 129 korun. Reálně tedy hrozí, že za něj zákazníci už brzy zaplatí více, než dvě stě korun.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Kebab je u Čechů velmi oblíbeným jídlem

Kebab by měl ve skutečnosti stát 10 eur. Jsem přesvědčen, že naše zdražení se brzy projeví i přímo ve stáncích,“ cituje web Heute Karamana, který je majitelem výrobní společnosti Birtat, jednoho z největších evropských výrobců kebabového masa. V poslední době si stěžuje především na to, že jen suroviny na výrobu kebabových špízů zdražily přibližně o 50 procent. K tomu se musí přičíst také náklady na doručení, mzdy a zvyšující se náklady na energie, které začaly stoupat.

Zdražení po celém světě

Společnost Birtat už zhruba třicet let zásobuje tisíce provozoven rychlého občerstvení v Německu a mimo jiné také v Polsku, Francii a Španělsku a České republice. Zhruba polovina produkce směřuje do zahraničí, píše dále iDnes. „Každý měsíc dodáme více než 13 milionům koncových zákazníků přes 20 různých druhů kebabu. Od počátku 90. let 20. století slibujeme kvalitní kebabové maso za férovou cenu,“ cituje iDnes stránky výrobce.

iZdroj fotografie: Dezidor/ Creative Commons / CC-BY-SA
Téměř všechny restaurace v Česku v posledních letech zdražily

Bydlím v Brně a v centru města je jedna provozovna, kde kebab prodávají už co si pamatuji a za mě je úplně nejlepší. Chodíme tam občas s dětmi. I kdyby zdražil o sto procent, není to zase tak tolik a myslím, že kdo má tohle jídlo rád jako my, tu cenu za něj prostě zaplatí. Vždyť i obyčejný párek v rohlíku dnes stojí okolo padesáti korun. Toto je mnohem víc jídla,“ řekla pro Události247 paní Jana.

Dáte si někdy v restauraci kebab? Napište nám to dolů do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články