Ze dne na den podražila jedna z nejoblíbenějších českých potravin. Boháčům to nevadí, chudí ji budou muset oželet

Postupné zdražování potravin mohou Češi v obchodech pozorovat poslední rok prakticky neustále. U některých z nich přitom došlo k nárůstu doslova ze dne na den.

i Zdroj fotografie: Realeklas / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Zdražování v důsledku inflace se v posledním roce dotklo asi všech potravin. Kromě supermarketů si lidé připlatí i při návštěvách restaurací či hospod. Zdražení navíc postihlo nejen jídlo, ale také mezi Čechy velmi oblíbené pivo. Zatímco boháčům, respektive majetnější části obyvatel to nevadí, chudí lidé, kteří musí počítat každou korunu, návštěvy hospod budou muset mnohdy oželet.

Zdražování každých pár měsíců

Například známý český pivovar Plzeňský Prazdroj své ceny rapidně zvednul už loni na podzim. Tehdy od 1. října stoupla cena u většiny produktů pivovaru zhruba o 8 procent, připomíná web ČTK. Doslova ze dne na den tak podražila jedna z nejoblíbenějších českých potravin. Tento trend zdražování pak pokračuje i letos, a to napříč pivovarnickým sektorem.

iZdroj fotografie: Pudelek / Creative Commons / CC BY
Do hospod v menších obcích chodí čím dál méně lidí

Vliv na ceny má přitom nejen inflace, ale také třeba dražší energie. Například podle informací webu Deník za poslední 2 roky čepované pivo zdražilo o 10 korun. A může být ještě hůř. Jak totiž předpovídal web Seznam Zprávy už na začátku letošního roku, cena piva se může dostat i ke 100 korunám za půl litr.

Vláda pivovarům hází klacky pod nohy

Kromě inflace se na české pivovary valí také další pohroma. V rámci celostátních úspor vláda představila konsolidační balíček, jehož součástí jsou i změny v sazbách DPH. Jak informovaly Události247, namísto současných 10 procent by pivo mohlo být nově zdaněno 21 procenty. To je přitom více než dvojnásobný nárůst, který se jistě projeví na cenách pro koncové zákazníky.

Nápad vlády na zvýšení DPH: Hospody mají strach, že přijdou o štamgasty. Cena za půllitr se může vyšplhat až na 150 Kč

Vesnické hospody, které jsou pro mnohé symbolem tradiční české kultury, tak čelí hrozbě uzavření. Jak navíc uvádí web CNN Prima News, podle několik let starých dat pivovarů chodí do malých hospod čím dál méně lidí. Zvýšení DPH pak tento trend dost možná ještě umocní. „Dostali jsme se už do takové fáze, kdy otevíráme odpoledne v pět, prodáme tak dvacet točených desítek,“ potvrdila pro web CNN Prima News provozovatelka Hostince Vysoké Pole Marie Šerá.  

Přestali jste kvůli zdražovaní chodit do hospod a restaurací? Dejte nám vědět v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články