Politici radí lidem, jak šetřit: Podle ministryně se máme sprchovat po dvou a vařit v myčce

Kvůli energetické krizi se lidé snaží ušetřit, kde se dá. Vědci a vlády z celého světa však občas zveřejní i alternativní rady a tipy.

i Zdroj fotografie: abcMedia
                   

Vysoké ceny energií trápí celou Evropu, proto se politici snaží lidem poradit, kde by mohli ušetřit. Neobvyklý návod má například švýcarská ministryně pro životní prostředí Simonetta Sommarugaová. Ta lidem kromě jiného poradila, že by se mohli sprchovat společně, aby ušetřili vodu, informuje o tom CNN Prima News.

Ušetřit pomůže i méně splachování

Slova ministryně však vyvolala pobavené i odmítavé reakce, a tak je vzala zpět s tím, že nemusí sedět každému. Informuje o tom iDnes. iDnes dále připomíná, že Švýcaři však o společném sprchování od vlády neslyší poprvé. Už v roce 1985 se v jedné z vládních brožur psalo o společném mytí. Slogan tehdy zněl Méně plýtvání, dvojité potěšení.“ Sommarugaová jde lidem v šetření příkladem. Prohlásila, že miluje vlněné ponožky a nevytápí v ložnici. Lepší je podle ní také spát ve dvou a zahřát se, pokračuje iDnes.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Splachování

Ministryně o nutnosti šetřit v oblastech každodenního života promluvila v souvislosti s vládní kampaní, která je zaměřená na boj s energetickou krizí. Server EcoFrenzy přišel s velmi jednoduchým způsobem, jak se dá v domácnosti ušetřit až 4380 litrů vody za rok. Stačí prý strávit ve sprše maximálně pět minut, nebo po vykonání malé potřeby vynechat každý den jedno spláchnutí.

Oběd vařte v myčce, radí ekoložka

Ušetřit se dá i při vaření. Italská ekoložka Lisa Casaliová vydala v roce 2013 knihu Vařte v myčce, ve které přináší návod, jak se dá spojit mytí nádobí s vařením. V myčce tak podle britského serveru Daily Mail připravovala třeba kuskus, telecí maso, dezerty i například tuňáka. Právě ryby jsou podle serveru údajně pro vaření v myčce nejvhodnější. Jídlo je při přípravě potřeba dát do vzduchotěsné zavařovací sklenice nebo vakuových potravinových sáčků. 

iZdroj fotografie: Depositphotos
Losos

Vaření v myčce je podle mě naprosto šílený nápad,“ řekl Událostem247 ekonom Štěpán Křeček. „Moderní spotřebiče dnes až takovou spotřebu energie nemají. Když po sobě budeme zhasínat v místnostech, ve kterých nejsme, když zvolíme rozumnou teplotu vytápění a budeme postupně měnit domácí spotřebiče za energeticky šetrnější, tak to bude dostatečné. Nemusíme vymýšlet nesmysly,“ dodal ekonom pro Události247.

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články