Aplikace eRouška končí, využívalo ji málo lidí. V dalším boji s pandemií už prý není potřeba

Za dobu svého fungování během epidemie covidu-19 aplikace upozornila na více než 400 tisíc potenciálně rizikových setkání. Pokud bude třeba, může se eRouška vrátit.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Aplikace eRouška, která upozorňovala na riziková setkání s lidmi nakaženými covidem-19, končí. Její provoz pozastavilo ministerstvo zdravotnictví od 1. listopadu. Během své existence aplikace nepřímo pomohla ke zvládání epidemie, když o rizikovém kontaktu varovala více než 400 tisíc uživatelů. S ohledem na proočkovanost a vývoj epidemie už prý aplikace není nadále potřeba, uvedl na twitterovém účtu tým eRoušky.

Zájem opadl kvůli očkování

Ve chvíli vypnutí měla aplikace aktivních asi půl milionů uživatelů. „Děkujeme všem, kteří se stali součástí sítě 1,7 milionu lidí, a pomohli tak chránit své okolí,“ uvedl tým eRoušky na webu. Informaci o nákaze do eRoušky už vkládaly jen jednotky nebo malé desítky uživatelů denně. Využívání se významně nezměnilo ani s růstem počtu nakažených v podzimních měsících. Hlavní příčinou je vyšší očkovanost podstatné části uživatelů.

iZdroj fotografie: S vědomím Adama Vojtěcha / Facebook

Důvodem ukončení je pokles zájmu veřejnosti. „Trasování v této době není jediným nástrojem ke zvládáni epidemie. Kromě plošných opatření a očkování máme i další technické nástroje, které jsou vhodné pro aktuální situaci. Těmi jsou O-T-N (očkování, test, prodělaná nemoc) certifikáty a aplikace Tečka a čTečka. Rád bych poděkoval všem, kteří měli aplikaci eRouška ve svém mobilním zařízení a pomohli tak ochránit nejen sebe, ale i své okolí,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vývoj aplikace vyšel na 9 milionů

Za dobu svého fungování eRouška odhalila přes 400 tisíc potenciálně rizikových setkání a doporučila jim pravidla bezpečného chování. „Tím přispěla k omezení šíření nákazy a zvládání epidemie,“ napsala na svém Twitteru s tím, že propojením s obdobnými aplikacemi dalších států Evropské unie eRouška hlídala také rizikové kontakty s cizinci v Česku a zahraničí. Vývoj aplikace vyšel na zhruba 9 milionů korun, uvedl iDnes s tím, že služby aplikace si objednalo ministerstvo zdravotnictví.

Od konce října eRouška přechází do „neaktivní“ verze. Pokud si ji uživatelé nechají nainstalovanou v telefonu, nebude běžet na pozadí. Deaktivovaná aplikace bude mít zapnutou podporu notifikací, aby uživatele mohla informovat o dalším osudu eRoušky. Všechna anonymizovaná data uživatelů byla smazána k 31. říjnu. Pokud by epidemiologická situace vyžadovala zprovoznění aplikace, může Národní agentura pro komunikační a informační technologie vydat aktualizaci, která umožní eRoušku aktivovat.

Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články