Šéf WHO kritizuje bohaté státy. Podle něj si skrblí vakcíny a v chudých zemích jich je potom nedostatek

Světová zdravotnická organizace vidí problém hlavně v přerozdělování dávek vakcín. Někde dávají čtvrté dávky, jinde pro lidi žádný preparát není.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus nešetří kritikou na adresu mnohých bohatých států. Ty si totiž díky svým finančním možnostem zajistily nadbytek vakcín proti koronaviru a dokonce mohou své občany přeočkovávat. V mnohých chudých zemích přitom stamiliony lidí čekají na to, že dostanou alespoň první dávku. I tato skutečnost podle něj přispívá k tomu, že se covid-19 nepodařilo za dva roky zkrotit.

Podmínky pro omikron vytvořilo rozdělování vakcín

„Úzkoprsý nacionalismus a hromadění vakcín, jak se dělo v některých zemích, podkopaly rovnost a vytvořily ideální podmínky pro vznik varianty omikron. A čím déle bude taková nerovnost přetrvávat, tím vyšší bude riziko, že se virus bude nadále vyvíjet, a to způsoby, kterým nedokážeme zabránit ani je předpovídat,“ citovalo Forum24 Ghebreyesuse. Mnozí odborníci totiž tvrdí, že tam, kde není dostatečná proočkovanost, má koronavirus šanci mutovat do nových variant.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Podle WHO je v Evropě nebo Americe většina lidí naočkovaná. Naopak v Africe WHO chtěla mít na konci loňského roku proočkováno 40 procent populace. To se ale nepodařilo, protože prostě nejsou vakcíny. Přitom mnoho západních zemí má vakcíny na skladech a mají dokonce problém lidi přesvědčit, aby si je nechali aplikovat. Evropské státy nyní podávají třetí posilující dávky. V ČR je má již přes 2,4 milionu lidí. Například Izrael začal se čtvrtou dávkou.

V Jemenu nebyly ani pro zdravotníky

S tím, že vakcíny nejsou mnohdy dostupné, souhlasí například farmaceut Stanislav Havlíček. V rámci mise Lékařů bez hranic byl nasazený v Jemenu. A působil i na jednotce, která se starala o covidové pacienty. „Po zkušenostech z Jemenu vím, že dostupnost vakcíny je tam velmi nízká. Minimálně pro zdravotníky v těchto zemích je očkování velmi důležité,“ uvedl v Českém rozhlase. Bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula upozornil, že pravidla se s omikronem změnila a přeočkování je potřebné.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pacient v nemocnici

Přesto je Ghebreyesus kolem problematiky covid-19 optimistický. Je přesvědčený, že se pandemii podaří v roce 2022 zvládnout. Bude to ale vyžadovat mezinárodní spolupráci. Nejenže jsou k dispozici vakcíny, jejichž výroba je stále rychlejší, navíc se objevily léky, které proti koronaviru zabírají. Ještě musí naběhnout jejich hromadná výroba.

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články