Čeká Česko krize? Ekonomika na tom bude hůře, než se původně předpokládalo. Řada institucí mění své predikce na příští rok

Česko se potýká s novou vlnou epidemie covid-19, která má negativní vliv na ekonomiku. Nedobrý je i výhled evropské ekonomiky, na které je Česko závislé.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Česká republika se musí připravit, že v příštích měsících se jí nebude dařit tak jako před epidemií. Ačkoli očekávání byla vysoká, nyní ekonomové i samotné ministerstvo financí začínají predikce měnit. Na vině je hned několik faktorů. Jednak nová vlna covid-19, očekávané zpomalení evropské ekonomiky, nedostatek zdrojů a vysoká inflace.

Nejvíce pesimistická je ČNB

Podle CNN Prima news loni v září ministerstvo financí předpokládalo, že česká ekonomika letos poroste o 3,9 procenta. Nyní již svůj odhad upravilo. Výše růstu za letošní rok má být jen 2,5 procenta. Dobré zprávy nejsou ani na příští rok. Místo původně odhadovaných 4,2 procenta růstu je to o jednu desetinu procentního bodu méně. Ještě méně optimistická je Česká národní banka. Ta očekává v roce 2022 růst jen ve výši 3,5 procenta. A letošní 1,9 procenta.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Recese

„V roce 2021 přetrvávají negativní dopady narušeného dodavatelského řetězce. Ekonomická aktivita zrychlí v první části roku 2022 a bude tažena jak domácí, tak zahraniční poptávkou,“ tvrdí ve své zprávě Evropská komise. Hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil ale upozorňuje, že to nemusí být pravda. Češi totiž opět začínají méně navštěvovat obchody, méně času trávit venku volnočasovými aktivitami a více pracují z domova. To souvisí hlavně s další vlnou covid-19.

Zpomaluje růst v celé Evropě

Nejlépe to nevypadá s evropskou ekonomikou, na kterou je ta česká velmi navázaná. Na evropských trzích končí naprostá většina českého exportu. „Evropská ekonomika sice celkově roste, ale nyní se jí do cesty začínají stavět překážky,“ cituje eurokomisaře pro vnitřní trh a ekonomiku Paolo Gentiloni server iROZHLAS. Problémem je podle něho přetrvávající epidemie, narušení dodavatelského řetězce a riziko inflace, kterou způsobuje nárůst cen energie.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Bankovky

Dobrou zprávou je, že zpomalení růstu ekonomiky by nemělo znamenat fronty na úřadech práce. Odborníci předpokládají, že nezaměstnanost v České republice bude stále nízká. Na konci října byla 3,4 procenta. Ministerstvo financí i ČNB předpokládá, že příští rok bude nezaměstnaných 2,7 procenta. Ještě optimističtější je předpověď Evropská komise. Ta na rok 2023 dokonce predikuje jen nezaměstnanost ve výší 2,4 procenta.

Horší bude, že se nejspíše nezastaví růst cen a tím i inflace. Na na konci října dosáhla 5,4 procenta. Podle ministerstva financí by se v příštím roce měla pohybovat v průměru na 6,1 procenta. Česká národní banka predikuje, že by mohla atakovat sedmiprocentní hranici. Snížit pod tři procenta, což je cíl ČNB, by se měla až v roce 2023.

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články