„Zaštěká“ znovu PES, zavedou se balíčky, nebo čeká Česko nějaký nový systém na zvládání covidu?

Odborníci stále debatují nad tím, jestli je nutné zavést další systém pro řízení pandemie. Rozhodovat by se podle nich nemělo jenom na základě zaplněnosti nemocnic.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Evoluční biolog Jaroslav Flegr by nějaký systém na způsob semaforu nebo systému PES uvítal. Podle něj by jasná kritéria lidi více motivovala ke snížení rizika, které by vedlo k zavedení jednotlivých omezení. Navrhuje převzetí německého systému. Jak informoval server Echo24, jinak ale celou situaci vidí imunolog Václav Hořejší, podle kterého systém neumožňuje operativně reagovat na rychlé změny.

Co ministr, to systém

Česko za dobu pandemie covidu-19 zažilo už několik systémů. Loni v červenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) uvedl systém stupňů pohotovosti, takzvaný semafor. Ten hodnotil okresy podle epidemické situace. Další z ministrů Jan Blatný (za ANO) pak loni na podzim představil takzvaný protiepidemický systém PES pracující s indexem rizika. PES vycházel z počtu pozitivně testovaných na 100 tisíc obyvatel a 100 tisíc seniorů za poslední dva týdny, dalším ukazatelem byl podíl pozitivních testů a také reprodukční číslo.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Adam Vojtěch

Letos v dubnu ale další z šéfů resortu ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) PSA zrušil a zavedl balíčky opatření. Ty zmírňovaly omezení podle dosažené incidence. Podle Vojtěcha, který se v květnu vrátil na ministerstvo, se ale žádný systém neosvědčil. A podle žádného předem daného scénáře se tak Česko v aktuální koronavirové vlně neřídí. Jediným ukazatelem v zavádění opatření jsou počty hospitalizovaných.

Plošné testování dětí bude

Odborníci ale nepovažují tento parametr za vhodný. Jedním z hlavních důvodů je to, že situace v nemocnicích se projeví až po deseti dnech od doby, kdy dojde k rapidnímu růstu počtu nakažených. Petr Smejkal jako vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) tak má za to, že tím je klinická skupina ministerstva zdravotnictví pořád o krok, dva nebo tři pozadu. Vidět to jde na příkladu s plošným testováním dětí ve školách.

iZdroj fotografie: Depositphotos

V úterý náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková stále opakovala, že testování ve školách nepřináší žádné výsledky. Jen o tři dny později vláda schválila plošné testování ve školách ve dvou termínech, a to v pondělí 22. a 29. listopadu. MeSES spolu s dalšími odborníky i ministerstvem školství přitom plošné testování ve školách doporučovali. MeSES zároveň ve svém posledním stanovisku upozornil na neexistenci plánu pro opatření, pokud se situace bude dále zhoršovat.

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články