Čína pokračuje v nulové toleranci nakažených covidem. Bez výjimky je sváží do karanténních táborů

Nejlidnatější země světa s epidemií covidu bojuje po svém. Nakoupit si tam základní potraviny je pak skoro nemožné, výměnný obchod vzkvétá.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V Číně zanedlouho začne Olympisáda 2022. Proto se tamní vláda snaží rychle zamezit šíření covidu a jeho mutací. Číňané mají v boji s pandemií svou vlastní strategii. Ve světě jsou proslulí tím, že jdou cestou nulového výskytu koronaviru a zavádí velmi přísná opatření. Pro nakažené dokonce vybudovali karanténní tábory.

Lidé žijí lidí v otřesných podmínkách

Na sociálních sítích koluje video, které zachycuje drastické záběry. Jak píše deník Blesk, jsou na něm vidět malé místnosti vytvořené z kontejnerů, do kterých jsou umísťovány osoby bez rozdílů na věk, a to včetně dětí, seniorů, nebo těhotných žen. Uvnitř je jen dřevěná postel bez matrace, umyvadlo a toaleta. V těchto otřesných podmínkách musí nakažení strávit dva týdny. Jídlo jim nosí pracovníci v ochranných oblecích.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Dezinfekce

Lidé, kteří tuto hrůzu absolvovali uvedli, že dostávali jen minimum jídla. K převozům nakažených dochází poměrně často, a to v pozdních večerních hodinách. Například rezidenti sianského bytového komplexu Ming-te 8 Jing-li byli 1. ledna probuzeni o půlnoci s tím, že se musí okamžitě sbalit, a přesunout do karantenního tábora. Přijelo pro ně třicet autobusů, ty odvezly stovky lidí.

Za porušení karantény tělesné tresty

Hororová situace ovšem není jen v samotných táborech, objevují se také zprávy o tom, že lidé byli zbiti, protože opustili svůj dům a šli si koupit něco k jídlu. Wu-chan, tedy město, odkud se covid rozšířil do celého světa, bývá uváděn jako příklad úspěšného lockdownu, píše Aktuálně. Úřady teď ale mají velké a oprávněné obavy, že by se v Číně mohla rozšířit vysoce nakažlivá varianta omikron.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vzorky koronaviru

Jak píše Deník, Číňané věří, že se jim nulový výskyt covidu podaří zachovat, i když experti jsou kvůli omikronu docela skeptičtí. Ve městech An-jang, Jü-čou a Si-an platí přísný lockdown. Lidé tam nesmí ani na krok z domu, a tím pádem si ani nemohou dojít nakoupit základní potraviny. Město An-jang, které má 5,5 milionu obyvatel, muselo do uzávěry kvůli dvěma případům covidu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
71 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články