Covidu se jen tak nezbavíme. Vědci promluvili o vyhlídkách do budoucna

Koronavirus s námi zůstane dlouho. Naše generace se ho už nejspíše nezbaví. Časem však velmi zeslábne.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nemocí covid-19 se nakazí i naše vnoučata a pravnoučata, myslí si vědci. V té době, už by ale měla být jen dalším spouštěčem rýmy. Pokud se budeme chtít do této fáze dostat rychleji, je potřeba proočkovat celý svět. Na to však není celosvětový plán a chudší země například v Africe proočkované nejsou.

Využití vakcíny

Covid-19 s námi pravděpodobně zůstane už navždy. Postupně ale bude slábnout a naučíme se s virem žít, myslí si vědci. Zveřejnila to stanice CNN i TN. Podle vědců už hlavní odpověď proti nemoci máme. Je jen otázkou času, kdy začneme vakcíny efektivně a celosvětově využívat. „Vnuci našich vnuků se stále virem nakazí. Ta nemoc ale bude součástí minulosti a stane se z ní jen další příčina rýmy,“ říká britský profesor medicíny Paul Hunter.

iZdroj fotografie: Unsplash
Vakcinace

Hlavním problémem jsou nedostatečné dodávky do celého světa. „Nikdy nebyl a stále není celosvětový plán,“ sdělila vědkyně Andrea Taylorová. „Nepotýkáme se s touto globální krizí jako svět. Chybí nám infrastruktura, vedení i odpovědnost,“ doplnila. „Pokud naočkujeme dostatek lidí, virus projde populací a neudělá moc škody,“ uvedl virolog Roberto Burioni z Univerzity Vita-Salute San Raffaele v Miláně. Proto doporučuje očkovat i děti.

Vznik mutací

Vědci tedy volají po výstavbě nových továren na vakcíny v Africe. Dodávky tam totiž často dorazí ve velkém množství nárazově, ale těsně před tím, než jim skončí trvanlivost. Lidé se tam tedy nestíhají proočkovat. Kvůli tomu v afrických zemích vznikají mutace, nedávno například omikron.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mutace nemoci covid

Podle vědců se vakcína musí dostat k co největšímu množství lidí podle toho, jak často bude potřeba. Problém je momentálně v tom, že chudé státy nejsou proočkované. „Nerovnost ve vakcínách prodlouží pandemii,“ myslí si vědec z univerzity v Southamptonu Michael Head. Podle vědců se blížíme do poslední fáze pandemie. Stále ale státy mohou být v různých chvílích zasaženy dalšími vlnami. „Musí pracovat v rámci svých možností a zkušeností,“ doporučuje Head.

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články