Do hospody nově jen s potvrzením, začaly kontroly hostů. Stovky restaurací se ale postavily proti

V restauracích, hospodách a kavárnách vládne od pondělí nový režim. Personál má totiž kontrolovat bezinfekčnost hostů. Pokud se neprokážou, neměli by být obslouženi.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vláda Andreje Babiše o tom rozhodla 20. října. Opatření se ale stalo terčem kritiky některých hospodských. Stát podle nich přenáší odpovědnost za šíření covidu-19 na majitele a provozovatele gastro provozů. Kontroly mohou podle kritiků vést k úbytku hostů a opětovnému poklesu tržeb. Proti se postavilo asi 400 restaurací, které nařízení odmítly dodržovat.

Odpůrci kontrol budou v listopadu protestovat

Zástupci dřívější iniciativy Chcípl PES, která se změnila na politické hnutí Otevřeme Česko normálnímu životu řekli, že by to byla diskriminace zákazníků na základě zdravotního stavu. Samotné vládní nařízení je podle nich nezákonné. Podle České obchodní inspekce se ale o diskriminaci nejedná. Hnutí kvůli omezování svobod svolalo na 17. listopadu na Staroměstské náměstí v Praze demonstraci.

iZdroj fotografie: Pixabay

Ministr vnitra Jan Hamáček po pondělním jednání krizového štábu řekl, že policisté a hygienici budou v souvislosti se zpřísněnými protikoronavirovými opatřeními častěji provádět kontroly. Od 1. listopadu se také zkrátila doba platnosti testů. Antigenní platí už jen jeden den, přesnější PCR test místo dosavadního týdne nově jen jeden den. Výrazně se omezil i okruh lidí, kteří mají nárok na preventivní test zdarma.

Kontroly už měly probíhat dávno

Je ale samozřejmě také dost podniků, které vládní nařízení dodržují. Například v Ostravě obsluha hosty kontrolovala. V restauraci 2 Promile se zákazník musel prokázat v okamžiku, kdy si něco objednával. V restauraci Radegastovna musel host prokázat bezinfekčnost ještě před objednávkou. Někteří lidé však kontrolu odmítli a z restaurace odešli. Na případ, že hosté potvrzení nemají, jsou připraveni v HogoFogo bistru. Za 110 korun je možné si koupit test přímo na místě. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Epidemiolog Petr Smejkal je přesvědčen, že podobné kontroly měly platit už dříve: „To, že musí bezinfekčnost kontrolovat provozovatel, protože hygiena na to nemá kapacitu, aby ty podniky obíhala, to jsme měli mít dávno, to jsou normální věci. To je základní, že když jdu do vnitřních prostor, tak ten průkaz o bezinfekčnosti budu ukazovat, a že když ho nebudu mít, tak mě tam nepustí, a že když to ta provozovna nebude kontrolovat, tak bude mít velkou pokutu. Tohle jsme rozhodně měli mít už dávno,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.

Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články