Do hry vstupuje pátá vakcína proti koronaviru. Jde o proteinovou očkovací látku podobnou té proti chřipce nebo žloutence

Výsledky dvou hlavních klinických studií vakcíny prokázaly, že Nuvaxovid byl účinný v prevenci onemocnění covid-19 ve zhruba 90 procentech. Česko vakcínu už objednalo.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Do boje s epidemií onemocnění covid-19 zasáhne nová vakcína. Očkovací látka Nuvaxovid, kterou vyvinula americká společnost Novavax, je tak už pátým preparátem proti koronaviru pro lidi starší osmnácti let. Rozhodovalo se ve zrychleném řízení, které trvalo několik týdnů. Nasazení vakcíny v Evropské unii doporučila Evropská léková agentura a následně ji schválila Evropská komise. Česko už 370 tisíc dávek vakcíny Novavax objednalo. První část by mohla přijít už v lednu.

Stejná technologie jako u vakcíny na chřipku

Lidé se v Česku mohli dosud očkovat mRNA vakcínami Pfizer, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. „Tato vakcína se liší od dříve registrovaných vakcín proti covidu-19. Jde o takzvanou proteinovou podjednotkovou vakcínu, nejedná se tedy o očkovací látku založenou na mRNA nebo virovém vektoru. Věřím, že rozšíření spektra dostupných vakcín podpoří očkování, a tím dále zmírní dopad pandemie na naši společnost,“ cituje ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irenu Storovou server TN.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína Novavoxid

Proteinová vakcína Novavaxu využívá technologii, která je dobře známá desítky let. Princip se využívá třeba u vakcín proti žloutence typu B, chřipce, pásovému oparu nebo proti lidskému papilomaviru, který způsobuje rakovinu děložního čípku„Tato vakcína by mohla být alternativou pro lidi, kteří z nějakého důvodu, byť ten důvod je často založen na různých dezinformacích, nemají vůli se naočkovat těmi stávajícími vakcínami,“ uvedl v ČT začátkem prosince tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Nuvaxovid fungoval z 90 procent

Výsledky ze dvou hlavních klinických studií vakcíny podle ústavu pro kontrolu léčiv prokázaly, že Nuvaxovid byl účinný v prevenci onemocnění covid-19 u osob starších 18 let zhruba z 90 procent. Původní kmen SARS-CoV-2 a některé jeho varianty, jako je alfa a beta, byly nejběžnějšími virovými kmeny v době, kdy studie probíhaly. V současnosti jsou k dispozici omezené údaje o účinnosti vakcíny Nuvaxovid proti jiným variantám SARS-CoV-2 včetně varianty omikron,“ řekla mluvčí ústavu Klára Brunclíková. Studií se zúčastnilo přes 45 tisíc lidí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vzorky koronaviru

Stejně jako u ostatních koronavirových vakcín se v rámci studie zaznamenávaly i vedlejší účinky. Mezi nejčastější patřila citlivost v místě vpichu (75 %), bolest v místě injekce (62 %), únava (53 %), bolesti svalů (51 %), bolest hlavy (50 %), malátnost (41 %), bolesti kloubů (24 %) a pocit na zvracení nebo zvracení (15 %). Šlo o mírné až střední reakce. Vyšší byly u dospělých ve věku 18 až 65 let než u lidí staších 65 let.

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články