Nemocnice si do Vánoc neoddechnou, říkají odborníci. Epidemie podle nich bude na ústupu velmi dlouho dobu

Podle všech ukazatelů současná vlna koronaviru stagnuje. Vidět to jde nejen na počtech nově potvrzených případů, ale i na záchytu pacientů s projevy nemoci.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Současným problémem epidemie je fakt, že stagnuje na vysokých hodnotách. I to zaznělo v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce od šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška. Jak informuje server ČT24 Dušek zdůraznil hlavně parametr, který ukazuje šíření covidu-19 mezi potenciálně zranitelní lidí. „Nemyslím tím jen seniory,“ řekl. Podle něj je v současné době odhaleno denně 1800 ohrožených lidí, u kterých mohou až ve třiceti procentech nastat vážné komplikace.

Omikron jako určitá naděje

Výdrž stagnace navíc nejde podle Duška odhadovat. Obzvlášť v situaci, kdy se objevila nová mutace omikron. „Tak jako tak, pokles bude relativně pomalý,“ myslí si. Zátěž v nemocnicích by tak zůstala až do Vánoc, protože nápor se dá očekávat ještě v příštích 14 dnech. Podle dalšího experta epidemiologa Petra Smejkala bude varianta omikron nakažlivější. Připomněl, že se umí vyhnout postinfekční imunitě. „To je trochu špatná zpráva pro ty, kteří prodělali covid,“ prohlásil. Jestli se omikron umí vyhnout i postvakcinační imunitě podle Smejkala zatím nevíme.

iZdroj fotografie: S vědomím Petra Smejkala

I přesto vidí jako jediné řešení očkování. V období dvou týdnů epidemiolog očekává konečnou odpověď, jak moc se kvůli nové mutaci budou muset vakcíny předělat. Dušek potvrdil šíření omikronu i v Evropě. Nakažlivější než delta je podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky až 1,7 krát. Nastínil ale možnost, že by mohl mít menší zdravotní dopady. Mohlo by tak dojít k situaci, že omikron vytěsní předchozí varianty a malým zdravotním efektem. „To se samozřejmě může stát, ale spoléhat na to nejde,“ mírní Dušek optimismus.

Očkování snižuje nápor nemocnic

I Smejkal potvrdil, že omikron může být tím činitelem, díky kterému se koronavir stane běžnou infekční nemocní. Podle něj je ale třeba počkat do Vánoc, kdy budeme vědět o chování nové mutace více. Jak informuje server SeznamZprávy současná vlna by měla kulminovat na přelomu roku. Do statistik hospitalizovaných to ale zasáhne se zpožděním a nemocnicím se tedy jen tak neuleví. „Dá se říct, že jsme populačně na vrcholu nebo i mírně za vrcholem vlny. Ale to nemá bezprostřední dopad do nemocnic,“ vysvětlil Dušek.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Podle něj data ukazují, že očkování funguje. V případě plné proočkovanosti země by podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky byla zátěž na nemocnice oproti dnešku třetinová nebo čtvrtinová. Aktuálně je na umělé plicní ventilaci nebo mimotělním oběhu přes pět stovek pacientů. Efekt očkování potvrzuje také epidemiolog Smejkal, který by byl ale opatrný v povinnosti očkování lidí nad 60 let. Podle něj jsou nejdůležitější profesní skupiny, do kterých by zahrnul i učitele. Prioritu také klade na očkování posilující dávkou.

Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články