Covid a školy. Výpadky ve vzdělání nás mohou vyjít na desítky miliard korun

České školy byly kvůli koronaviru dlouhé měsíce zavřené. Během letošního podzimu sice zůstaly v provozu, ale mezi žáky se nemoc šíří a výuku to velmi komplikuje.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Již téměř dva roky trvající epidemie koronaviru velmi tvrdě dopadá na české školství. Ačkoli v letošním školním roce jsou školy otevřené, třídy nebo školy se uzavírají jen v konkrétních případech, není situace jednoduchá. Nemoc se mezi dětmi téměř nekontrolovaně šířila. Všechna opatření posledních dvou let budou mít dlouhodobé dopady. Za to, jak se postavila ke školám, mnozí vládu kritizují.

Hygienici nestíhali posílat děti do karantén

„Situace není jednoduchá. Školy mají co dělat, aby fungovaly,“ řekl Českému rozhlasu prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc. Problém je, že ačkoli jsou třídy otevřené, mezi žáky a studenty se začal šířit koronavirus. Jeho šíření lze zastavit pouze tak, že se nemocní a jejich kontakty pošlou okamžitě do karantény, aby se nemoc nemohla přenést na někoho jiného. To mají zařizovat hygienici, ale údajně selhávají.

iZdroj fotografie: Depositphotos

„Po zkušenostech s prvními dvěma třídami, kdy jsme po odhalení nakaženého žáka čekali na rozhodnutí hygieny tři dny, se nám v té třídě covid dost rozjel. Dokonce pak musela být třikrát v karanténě,“ popsala zkušenosti ze své školy předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová. Nelíbí se jí ani, že na testy chodí jen neočkovaní studenti, ačkoli nakazit se a šířit nemoc mohou i očkovaní. Podle ní by měli do karantény být poslání nakažení žáci. Jejich spolužáci by ve třídě zůstat mohli, ale měli by se poté testovat každý den.

Stát na to doplatí v budoucnu

Podle odborníků je velmi obtížná i takzvaná hybridní výuka, kdy část dětí je doma a část ve škole. Pro učitele bylo údajně mnohem jednodušší, když například všechny děti byly doma a mohly se učit distančně. Všechna opatření se nejspíše i projeví na jejich znalostech a to bude mít dlouhodobý dopad. Podle ekonoma Danielaa Münich nižší vzdělanost znamená v budoucnu nižší příjmy. Za každý týden, kdy v Česku epidemie řádí, tak stát do budoucna může přijít o desítky miliard korun.

Fcb, se to opět nelíbilo…takže repete , možná použiju nadpis v jazyce, dle jeho jména 😉
EZ A SZÖRNYETEG AKIT …

Zveřejnil(a) Žabenská Katarin dne Sobota 27. listopadu 2021

Jak se stát letos na podzim postavil ke školám zdravotničtí odborníci velmi kritizují. Mezi mladými lidmi totiž covid-19 řádil nejvíce a ti ho mohli šířit dále. „Epidemie ve školách se naprosto vymkla kontrole,“ řekl Aktuálně v polovině listopadu pediatr a vakcinolog Daniel Dražan. Problém podle něho byla i skutečnost, že ve třídách, kde je třeba 30 žáků nebo studentů, byla většinou jen hrstka naočkovaných. Virus se tu tak mohl velmi snadno šířit.

„Lze považovat za neetické, aby se nechával volný průběh viru ve školách, především v dětské populaci, která ještě nemůže být očkována,“ upozornil také epidemiolog Rastislav Maďar. Podle něho děti sice většinou nemají těžký průběh covid-19, ale to neznamená, že by pro ně byla nemoc zcela neškodná. Některé mohou trpět syndromem multisystémové zánětlivé odpovědi, takzvaným PIMS. Ten lékaři zjistili již více než stovce českých dětí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články