Experti vnímají omikron jako záchranu, která ukončí pandemii

Vysoce nakažlivá varianta koronaviru omikron by mohla vytlačit dosavadní mutace. Do konce ledna bude zřejmě dominantní, uvedl Omar Šerý, ředitel brněnské laboratoře.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Počty nových případů covidu v České republice se v mezitýdenním srovnání po sedmi dnech snížily. V pondělí testy prokázaly 7336 nakažených, to je zhruba o 2000 méně než před týdnem. Hospitalizovaných pacientů s koronavirem je asi 2350. Na začátku minulého týdne jich bylo asi o 740 více. I přesto oproti uplynulému víkendu, pacientů v nemocnicích mírně přibylo a to o necelých šedesát.

Do konce ledna bude omikron dominantní

Nová vysoce nakažlivá mutace omikron bude podle expertů dominantní už za pár dní po celé republice. Omar Šerý, který je ředitelem brněnské laboratoře Elisabeth Pharmacon, je přesvědčen, že se tak promoří celá populace. Zabránit tomu už podle něj není možné: „Lidé se vždy začnou ptát, co mají dělat, když už je pozdě. Když narazí Titanic do ledovce. To už se znovu stalo a znovu je pozdě,“ uvedl pro České noviny s tím, že šíření omikronu se dá už jen zbrzdit, ale ne zavedením pětidenní izolace.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Omikron

Zkrácení je podle něj v pořádku. „Pokud ale budeme pozitivně testované lidi po pěti dnech pouštět do práce, tak se to rozjede ještě mnohem více,“ vysvětlil Šerý. Od úterý 11. ledna se pětidenní izolace lidí, kteří se nakazili covidem, stejně jako karanténa jejich blízkých kontaktů, zkracuje na pět dnů, pokud lidé nemají příznaky nemoci. Doteď izolace trvala dva týdny. Lidé bez příznaků ji mohli ukončit po sedmi dnech negativním PCR testem.

Omikron by mohl zlikvidovat ostatní varianty

Prognózy dalšího vývoje pandemie covidu počítají s tím, že omikron vytlačí všechny ostatní varianty a z pandemie se stane „něco jako chřipka“. Podle Jana Pačese z Ústavu molekulární genetiky experti přisuzují rychlejší šíření omikronu i méně závažné průběhy nákazy tomu, že nakažení mají zřejmě více viru v nose a nosohltanu, ale méně v plicích. Jak víme z dřívějška, právě tam by vir způsobil závažný průběh.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Varianta omikron

Scénář spočívá v tom, že se omikron šíří rychleji než delta. A tak jako delta vytlačila alfu nebo alfa předcházející variantu, tak by omikron mohl vytlačit všechny ostatní varianty a být jediný,“ uvedl Pačes pro Echo24. Může se však stát, že omikron vyřadí během krátké doby z provozu velké množství lidí. Podle některých predikcí může na konci ledna přibývat až dvě stě tisíc pozitivních denně. Některé státy včetně Česka proto zavádějí zkrácení karantén a izolací a zvláštní úpravu podmínek pro zaměstnance v klíčové infrastruktuře.

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články