Lidé před Vánoci nechtějí pracovat ani za vyšší mzdu. Firmy spoléhají na cizince

Obchodníci, logistické společnosti i další firmy potřebují před koncem roku posílit své týmy. Letos je ale o předvánoční brigádu velmi malý zájem.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Uchazeče o sezónní práci často nepřiláká podle personální agentury Grafton Recrutitment ani vyšší mzda. Jak napsal server Blesk, studenti už na brigády nemají čas ani chuť, protože volné chvíle raději tráví se svými vrstevníky. Lidé v důchodu jsou zase naplněni obavami z možné nákazy covidem-19. A na sezónní práce se nehrnou ani pracovníci z autoprůmyslu, kteří mají kvůli zastavené výrobě volno. Za dostačující považují kompenzaci od státu.

Nabídka se míjí s poptávkou

Pracovní portály navíc hlásí pokles nabídky brigád. Nabídky společností se totiž míjí s poptávkou brigádníků. Nejvíce pracovních příležitostí je před Vánoci ve výrobě, logistice nebo stavebnictví, kde firmy nabízejí práci na plný úvazek. Tímto postupem se podle Jiřího Halbrštáta z agentury ManpowerGroup chtějí otevřít uchazečům, kteří chtějí práci alespoň na určitou dobu. Studenti ale mají zájem pracovat spíše v administrativě nebo na marketingových akcích.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Skladníci

To potvrzuje i agentura Hays, která zaznamenala proti loňsku o třetinu vyšší zájem o pozice v administrativě a na recepci, a to především u brigád a dočasných úvazků. Jedná se v takových případech o záskoky za nemoci nebo dovolené, případně dlouhodobé brigády na oddělení marketingu, HR, financí a logistiky. Podle manažerky divize dočasného zaměstnávání agentury Hays Olgy Švarcové ale zájemci všeobecně přestávají aktivně reagovat na inzerci.

V Praze až 200 Kč za hodinu

Co se týče mezd brigádníků, ty se liší v závislosti na regionu a oboru. Například v Praze si sezónní zaměstnanec v retailu a logistice přijde průměrně na 150 Kč za hodinu, brigádníci v kanceláři dostanou 180 až 200 Kč. Motivační mzda se ale v metropoli pohybuje až kolem 200 Kč za hodinu. Naproti tomu v Olomouci si brigádníci přijdou na 130 až 160 Kč za hodinu, v Plzni je horní hranice o 10 Kč vyšší. A právě na horní hranici byl oproti loňskému roku zaznamenán mírný nárůst.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Navýšení mezd ale situaci neřeší, protože pouze přesune pracovníka z jedné firmy do druhé. Nedostatek brigádníků tak jsou společnosti nuceny řešit motivací zaměstnanců k přesčasům, za které nabízejí speciální bonusy nebo jiné odměny. Firmy se také stále častěji spoléhají na agenturní zaměstnance a cizince. Některé společnosti nábor pro zahraniční pracovníky zahájily podle ČTK dokonce už v létě. Zájem mají hlavně o lidi ze zemí mimo Evropskou unii, především z Ukrajiny, které je možné zaměstnat na základě krátkodobých víz.

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články