Flegr: Varianta omikron může být dar z nebes. Biolog by razantně omezil společenské akce

Hostem pořadu Nový den na CNN Prima NEWS byl evoluční biolog Jaroslav Flegr. Řekl, že mutace omikron by mohla pomoci ukončit epidemii koronaviru.

i Zdroj fotografie: se souhlasem Jaroslava Flegra / Facebook
                   

Celý svět překvapila další mutace, která byla pojmenována omikron. Její výskyt se už potvrdil také v České republice. Experti ale zatím neví, jak nebezpečná tato mutace z JAR pro nakažené může být. Je podle nich vysoce nakažlivá a mohlo by se stát, že by částečně mohla prolomit ochranu vakcín proti covidu. Informaci přinesla CNN Prima News.

Testovat by se měli všichni cestující z ciziny

Flegr je také pro, aby se zavřely hranice pro virus: „ Lidé, kteří přiletí na jakékoliv letiště, by měli být testováni tak jako tak, nejen z Jihoafrické republiky. Není to záležitost pouze této varianty. My se jí bojíme, ale možná nám pomůže tuto epidemii ukončit. Jsou náznaky, že by mohla mít nižší patogenitu a méně by ubližovala nakaženým, což by byl dar z nebes,“ je přesvědčen, že tudy vede cesta.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Cestování během pandemie

Současně by zavedl celoplošné testování pro ty, kteří se neočkovali: „Bylo to na místě od začátku. Obešli bychom se bez lockdownů a možná i deseti tisíců mrtvých. Nevíme, kolik varianty omikron u nás je. Nárůst přes neděli bych spíše přičítal změnám počasí v posledních dnech, než že bychom ji tu masivně měli. Zaručeně ji tu ale máme. Plošné testy zavést co nejdříve, ale ne kvůli této variantě,“ vysvětlil svou vizi.

Zavřít se měla nákupní centra, ne vánoční trhy

Biolog také myslí, že je nejvyšší čas zakázat srocování lidí: „Hromadná akce není nad 1 000 lidí, ale nad 15. Toto je obrovský hazard a znevážení práce a života našich lékařů a zdravotníků. Chováme se naprosto bezohledně. Nevím, jak dlouho toto dokážou snášet,“ varoval před dalším náporem pacientů v nemocnicích. Zkritizoval i to, že došlo k zákazu vánočních trhů. „V prvé řadě měla být uzavřena nákupní centra. Tím, že chceme brát v úvahu ekonomické důvody, ekonomiku ve skutečnosti huntujeme.“

iZdroj fotografie: Juandev / Creative Commons / CC-BY-SA
Trhy na Václavském náměstí

Lockdown by podle Flegra by byla naprostá prohra: „Nejhorší je spontánní lockdown, kdy se lidé začnou bát vycházet. Lockdowny jsou zbytečné a toho samého se dá dosáhnout o dva řády levnějším a masivním PCR testováním zaměstnanců a školách,“ vysvětluje. Zároveň nabádá k opatrnosti během vánočních svátků: „Držte se v co nejužším rodinném kruhu, i když jste očkovaní. V případě, že je to déle, než půl roku a je vám nad 50 let, je riziko vyšší,“ dodává.

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články