Flegr: Za očkování bych lidem platil 15 tisíc korun. Finanční motivace podle něj funguje

Na výrok lidovce Marka Výborného o samohrazení zdravotní péče neočkovaných reagoval Flegr i Hořejší. Oba se přiklání k motivaci lidí. Podle Hořejšího je to ale neproveditelné.

i Zdroj fotografie: s vědomím Jaroslava Flegra / Facebook
                   

Evoluční biolog Jaroslav Flegr a imunolog Václav Hořejší hodnotili výrok poslance Marka Výborného (KDU-ČSL). Ten zmínil, že lidé neočkovaní proti covidu by si měli v případě hospitalizace platit zdravotní péči ze svého. Podle Flegra by se ale vláda měla naopak uchýlit k pozitivnímu přístupu a motivovat lidi finančně.

Neočkuješ se, zaplatíš

„Takový (neočkovaný) člověk může skončit na jednotce intenzivní péče, kde by mohl ležet třeba i onkologický pacient, který nutně tu léčbu potřebuje. Tak ano, já bych klidně byl pro to, aby si péči, kterou musí dostat, klidně hradil: Rozhodl ses svobodně, ale musíš počítat s tím, že poneseš následky,“ citoval Reflex Marka Výborného.

iZdroj fotografie: S vědomím Marka Výborného / Facebook
Marek Výborný

To by podle Hořejšího mohlo fungovat, ovšem je to těžko proveditelné. „Jakékoliv prostředky, které by lidi přesvědčily k očkování, jsou dobré. Nemyslím si, že se tohle opravdu podaří. Je to drsné opatření. Právníci by jej napadli ještě zuřivěji než třeba zavedení nouzového stavu,“ vysvětlil Hořejší.

„Co by se mělo udělat daleko spíš, jsou pozitivní podněty, jako to dělají Slováci. Za dokončené očkování bych lidem nad 65 let dával něco kolem 15 tisíc korun. Čísla proočkovanosti bychom pak měli lepší a na vlnu omikronu bychom byli připraveni. Někdo z ekonomů by mohl spočítat, kolik bychom na tom nakonec ušetřili. Určitě by to bylo lepší,“ dodal Flegr.

Válek: Lidé nejsou zodpovědní

Co nevidět by měl nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek předložit vládní plány v boji s novou mutací covidu-19 omikron. Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by se prodloužil nouzový stav. Mnoho odborníků však členy vlády žádá, aby si věc ještě kvůli omikronu rozmysleli.

iZdroj fotografie: S vědomím Vlastimila Válka / Facebook
Vlastimil Válek

„Neplánujte večírky, myslete na nás všechny. Za jeden váš večírek se může zhroutit jedna nemocnice. Proč chcete, aby vám vláda něco nařídila? Neumíte se chovat zodpovědně?“ citoval portál CNN Prima NEWS Válkovy hlasité apely z tiskové konference. Dobrovolnost a společenská odpovědnost však není podle některých expertů dostatečná.

„Je to úsměvné. Nechápu, proč se členové vlády takhle zesměšňují. Nechci být příkrý, ale ta rozhodnutí jsou nemoudrá. Spoléhat, že lidi něco budou dodržovat dobrovolně, už se zkusilo a nejde to. Čísla klesají, ale máme tu omikron. Doufejme, že až se tohle začne rýsovat, tak i vláda zatáhne za brzdu. Bohužel za ní zatáhne pozdě, jako to dělala i ta minulá, už je to u nás tradice,“ reagoval Hořejší na Válka.

Diskuze Vstoupit do diskuze
52 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články