Internetem se dál šíří dezinformace o vakcínách. Antivaxeři se zaměřili na očkování dětí

Na internetu se dál šíří články o tom, jak jsou vakcíny proti covidu škodlivé. Denně jich vyjdou desítky. Rozpoznat dezinformační portály přitom není těžké.

usa-ockovani i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Zhruba padesátka denně. Tolik manipulativních článků přibývá na webových stránkách, které před očkováním varují. Podobně vysoké číslo bylo naposledy letos v březnu. Dezinformační weby psaly především o možnosti očkovat děti, kterým je více než pět let. V článcích si mohli lidé přečíst například lživý obsah o vedlejších účincích vakcín. Před nedávnem Aktuálně uvedlo, že vláda zvažuje kroky proti šíření těchto lživých informací.

Na konci roku se odpůrci zaměřili na očkování dětí

Téma covid-19 naprosto dominuje dezinformacím. V pořadu Horizont ČT24 to řekl datový analytik František Vrabel. Odpůrci očkování tvrdí, že vakcíny způsobují například záněty srdečního svalu a ničí imunitní systém. To ovšem není vědecky podloženo. Hlavním cílem dezinformátorů je vyvolat v rodičích strach a zabránit tomu, aby nechali své děti proti covidu naočkovat. Situace se změnila jen před volbami, kdy se dezinformační weby věnovaly především předvolebnímu dění.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování dítěte

Antivaxeři poukazují také na účinnost vakcín. Podle expertů však nemusí jít o cílené dezinformace. Někdy stačí jen nepochopení, k čemu jsou schválené vakcíny dobré. „Vakcíny nebyly navrženy jako ochrana proti infekci, ale aby zabránily závažnému průběhu onemocnění, hospitalizaci a úmrtí – v tom se doposud osvědčily,“ uvedl Mike Ryan, který je zmocněncem Světové zdravotnické organizace pro krizové situace.

Jak rozpoznat dezinformační portál

Odborníci také radí, aby se lidé soustředili na to, zda čerpají informace z ověřených zdrojů informací. Mezi ty patří weby ministerstva zdravotnictví, Státního ústavu pro kontrolu léčiv, nebo Evropské lékové agentury. Dezinformační web se dá poznat například podle toho, že využívá velká písmena v titulku článku, která jsou doplněná o zjevné fotomontáže. Titulky většinou obsahují slova jako: odhalení, exkluzivně, lež, konečně pravda apod.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Klávesnice

Na většině dezinformačních webů také chybí jméno autora článku. Většinou se ani nepodaří dohledat informace o redakci daného webu. Pokud se tedy autor pod svůj článek nepodepíše, plyne z toho, že není důvod mu věřit. Důležité je také si ověřit citaci zdroje, a to, jestli jsou věrohodné. Dobré je také se podívat na datum zveřejnění článku. Dezinformátoři totiž často uvádějí články, které jsou i několik let staré, i když působí, že souvisí s aktuálním děním.

Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články