Stačí jenom jeden krok k zavedení povinného očkování. Podle Babiše je to nevyhnutelné. Odmítači by riskovali pokutu i potíže v práci

Kvůli dramaticky rostoucí epidemii covidu-19 bude podle premiéra Andreje Babiše nevyhnutelné zavést povinnou vakcinaci u některých profesních skupin a lidí nad 50 let.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zavedení povinného očkování proti koronaviru není legislativně tak složité, jak by se mohlo zdát. Podle vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha pro Novinky k nařízení vakcinace není třeba změna zákona. Stačit by měla změna vyhlášky k zákonu o ochraně veřejného zdraví. O tom, že vláda v demisi zvažuje očkovací povinnost pro vybrané profesní skupiny a lidi starší padesáti let, informoval dosluhující premiér Andrej Babiš. Pokud by se povinnost očkování dostala do vyhlášky, odmítačům hrozí pokuty i potíže v zaměstnání.

Stačí novela vyhlášky

Dosud vláda zvažovala povinnou vakcinaci všech, kterým je více než 60 let a také lidí, jež pracují ve zdravotnictví, v sociálních službách, hasičů, policistů i vojáků. „Jsme přesvědčeni, že musíme zavést povinné očkování,“ uvedl po čtvrtečním jednání kabinetu Babiš a dodal:  „Je to nevyhnutelné.“ Vláda reagovala zpřísněním opatření na výrazně sílící epidemii koronaviru v Česku.  Povinné očkování pro zdravotníky nebo pracovníky sociálních služeb platí třeba v Itálii, v Rakousku má být pro všechny.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Andrej Babiš

K jeho zavedení pak stačí změna vyhlášky. Problém by neměl být s vymezením profesních ani věkových skupin. „Aby vyhláška obstála v případě soudního přezkumu, pak by musel stát velmi zjednodušeně prokázat, že takovýto zásah do práv jednotlivce je přiměřený a odpovídající sledovanému cíli – ochrana společnosti před infekčními nemocemi,“ řekl advokát David Šupej iDnesu. Podle něho s tím v minulosti neměl problém ani Evropský soud pro lidská práva. 

Hrozí potíže v zaměstnání

Pokud by ve vyhlášce byla zakotvena povinná covidová vakcinace, za porušení by hrozily pokuty. „Fyzická osoba, která se nepodrobí stanovenému pravidelnému nebo mimořádnému očkování nebo se před zařazením na pracoviště s vyšším rizikem vzniku infekčního onemocnění nepodrobí stanovenému zvláštnímu očkování, se dopustí přestupku, za který lze uložit pokutu do 10 tisíc korun. Jsou tu ale i jiné dopady, zejména u neočkovaných dětí nepřijetí do školky,“ cituje server advokátku Kristýnu Pintovou.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdravotník v ochranném obleku

Podle právníků odmítači riskují i potíže v práci. „Ale jen tehdy, pokud by se nejprve stanovila pracoviště nebo povolání, která by nebylo možné vykonávat bez povinného očkování. Pak by takoví lidé nesplňovali předpoklady stanovené právními předpisy pro výkon sjednané práce a zaměstnavatel by je s ohledem na případné povinné očkování ani nesměl nechat vstupovat na dané pracoviště nebo nechat vykonávat danou činnost. V takovém případě by jim pak zaměstnavatel mohl dát výpověď z pracovního poměru,“ uvedl Šupej.

Diskuze Vstoupit do diskuze
79 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články