Přehled: V 2022 si moc volna neužijeme. Na které dny připadají státní svátky?

Rok 2022 odstartoval státním svátkem, který byl v neděli. Volno si letos neužijeme při květnových svátečních dnech ani při vánočních svátcích, které připadají na víkend.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Díky státním svátkům si v novém roce příliš volna neužijeme. Většina z nich totiž připadá na víkend, vyplývá z informací ministerstva práce a sociálních věcí. První z nich už byl v neděli, tedy 1. ledna, kdy se spolu s Novým rokem slaví i Den obnovy samostatného českého státu. Na víkend letos připadají i vánoční svátky či květnové sváteční dny. Prodlouženého víkendu se dočkáme až v říjnu. Ale šikovným zkombinováním svátků a dovolené si můžete výrazně prodloužit volno kolem Velikonoc nebo začátkem prázdnin.

Vyčarujte 16 dní volna

Na jaře odstartují sérii svátečních dní Velikonoce. Volno budeme mít 15. dubna na Velký pátek a tradičně i na Velikonoční pondělí, tedy 18. dubna. Jde o jedny z mála svátků, které se s využitím několika dní dovolené dají úspěšně protáhnout. Při osmidenní dovolené od 11. do 14. dubna a od 19. do 22. dubna získáte spolu s víkendy a svátečními dny celkem 16 dní volna, napsal Blesk.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Osobní kalendář

Květnové svátky žádné volno nepřinesou. Svátek práce na prvního máje i Den vítězství 8. května totiž letos připadají na neděli. Červenec nabízí dva svátky hned po sobě. Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje je 5. července a o den později je Den upálení mistra Jana Husa. Pokud je doplníte dovolenou 4., 7. a 8. července, vyjde vám to na skvělých 9 dní odpočinku na začátku prázdnin třeba někde u vody.

Vánoční svátky o víkendu

Devítidenní volno se dá spolu se 4 dny dovolené vytvořit ze dvou podzimních svátků. Zkombinovat je můžete se svátkem Dne české státnosti 28. září, který bude ve středu. Podobným schématem si můžete prodloužit volno i na Den boje za svobodu a demokracii 17. listopadu, jež připadá na čtvrtek. Jediný prodloužený víkend v roce 2022 bude v říjnu. Volno bude v pátek 28. října na svátek Den vzniku Československa.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Stolní kalendář

Stejně jako v minulém roce, i v tom letošním připadají vánoční svátky na víkendové dny. Štědrý den 24. prosince oslavíme v sobotu, dva vánoční svátky pak vycházejí na neděli a pondělí. A lepší to nebude ani v roce 2023, který odstartuje novoročním svátkem připadajícím na neděli. Další volné dny by pak měly být znovu až na jaře o velikonočních svátcích a pak v květnu, kdy svátky připadají na pondělí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články