Polští Lékaři odmítli rodící ženě vyndat mrtvý plod z těla. V důsledku toho zemřela. Pozůstalí obviňují vládu

Polští lékaři odmítli provést interrupci, i když plodu několik dní nebilo srdce. Žena umírala podle příbuzných v bolestech a pomalu. Nyní požadují prošetření.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Agnieszka T. byla do nemocnice v Čenstochové přivezena na konci loňského roku z důvodu komplikovaného těhotenství. Sedmatřicetiletá žena čekala dvojčata. Jak uvedli příbuzní, při nástupu do nemocnice byla „při plném vědomí a v dobré fyzické kondici“. První plod v ženě zemřel dva dny po příjmu v nemocnici, tedy 23. prosince. Lékaři ale odmítli učinit interrupci s odvoláním na současnou potratovou legislativu. Jak uvedla rodina ve svém prohlášení na sociální síti Facebook, od té chvíle se začal zdravotní stav ženy velmi zhoršovat.

Nemocnice kritiku odmítá

O sedm dní později pak došlo k zástavě srdce i u druhého plodu. Lékaři ale vyčkali další dva dny, než oba plody 31. prosince odstranili. „Celou tu dobu v ní byla rozkládající se těla nenarozených synů,“ cituje emotivní výpověď rodiny server iDnes. Sedmatřicetiletá Agnieszka zemřela v úterý 25. ledna. Od potratu se její zdravotní stav velmi zhoršoval a podle příbuzných umírala pomalu a v bolestech. To je patrné také z videa, které rodina zveřejnila. „Je to důkaz, že současná vláda má na rukou krev,“ uvedli příbuzní.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Demonstrace v Polsku

Zároveň upozornili, že nemocnice od začátku brala případ na lehkou váhu a špatně s nimi komunikovala. Lékaři měli tvrdit, že žena měla nemoc šílených krav. Vedení nemocnice ale chybu na své straně nevidí. Ve svém prohlášení postup odůvodnili tím, že chtěli zachránit druhé dítě. Jakmile se to nepodařilo, rozhodli se těhotenství ukončit. Pacientka ale podle nich nereagovala na jejich procedury, a tak potrat provedli až 31. prosince. Nemocnice také zmínila, že žena měla pozitivní test na covid-19.

V Polsku podobných případů přibývá

Příbuzní ale požadují odškodnění a prošetření celé situace. „Opět zemřela těhotná, nevinná mladá žena, matka a manželka. Zůstaly po ní tři děti, které svou maminku už nikdy neuvidí přicházet domů,“ napsali ve svém prohlášení. Vyšetřování případu ve středu zahájila okresní prokuratura v Čenstochové, ale ve čtvrtek ho předala do Katovic. Tam působí oddělení specializující se na pochybení lékařů. Předem ale vyšetřovatelé avizují, že přesnou příčinu smrti může určit až pitva. Provedena má být v následujících dnech.

iZdroj fotografie: Lukasz Katlewa / Creative Commons / CC BY-SA
Demonstrace v Polsku

Polsko má jednu z nejpřísnějších protipotratových legislativ na svět. Legálně je možné provést interrupci jen, když je těhotenství výsledkem znásilnění nebo v případech, kdy plod ohrožuje zdraví a život matky. I proto se v posledních měsících v Polsku stále častěji objevují případy, kdy gynekologové odmítají provést interrupci u i pacientek, kterým zcela chybí plodová voda.

Podle médií mají lékaři strach z postihu. To dokazuje také případ z loňského podzimu, kdy lékaři odmítali učinit potrat a čekali na odumření plodu u třicetileté Izabelly z města Pszczyna. Žena na následky sepse zemřela. Vyšetřování potvrdilo, že Izabellinu smrt způsobilo zanedbání lékařské péče.

Diskuze Vstoupit do diskuze
84 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články