Až budou převažovat nákazy variantou omikron, lékaři přestanou podávat monoklonální látky. Důvod je prostý

Infekčnější varianta omikron bude v Česku převažovat někdy v průběhu ledna. Z jihu Afriky, kde se objevila poprvé, se do světa rozšířila jen během týdnů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Čeští lékaři budou muset v nejbližších týdnech změnit některé postupy, jak se starat o pacienty s covid-19. Mnohým z nich pomohly během poslední vlny na podzim a na začátku zimy takzvané monoklonální látky, které dokázaly u mnoha pacientů zabránit rozvoji těžkého stavu. Ovšem v ČR, stejně jako Evropě, se šíří nová varianta omikron. Podle lékařů jsou proti ní tyto léky zcela neúčinné.

Naštěstí brzy budou nové léky

„U pacientů s potvrzenou variantou omikron se tedy nebudou podávat. Jakmile varianta omikron v ČR převládne, vyřadíme je z používání úplně,“ citovaly Lidovky předsedu Společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Pavla Dlouhého. To neznamená, že by lékaři byli proti nemoci zcela bezbranní. Existují léčiva a postupy, které u pacientů lze stále používat. V nejbližších týdnech mají být i v Česku k dispozici i některé nové a na omikron zabírající léky.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Lék molnupiravir

Stále by se měl používat remdesivir, který byl prvním preparátem nasazeným proti covidu-19. Na omikron má zabírat molnupiravir, který již je v Evropě k dispozici. Velké naděje se vkládají i do Paxlovidu od společnosti Pfizer. Podle Dlouhého nyní o jeho nákupu ministerstvo zdravotnictví jedná. Předpokládá se, že pro pacienty bude dostupný někdy v průběhu prvního čtvrtletí. Stejně jako molnupiravir je v tabletách, jeho aplikace bude jednoduchá. A má prý účinnost 85 procent.

Stejně tak by měla v prvních měsících roku do České republiky dorazit zásilka léku Evusheld. Je pro lidi s těžkou poruchou imunity nebo po transplantaci. Další preparát s názvem Sotrovimab by mohl být k dispozici do poloviny roku. Jinak lékaři mají již vyvinuté standardní procedury pro pacienty s covid-19. Používá se kyslík, v těžkých případech ventilátor či ECMO. Lidem pomáhají i léky na ředění krve a preparáty mírnící cytokinovou bouři.

Denně až 50 tisíc nově nakažených

Přesto se musí české zdravotnictví připravit. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by omikron mohl naplno udeřit na přelomu ledna a února. Novinky uvedly, že by se denně mohlo nakazit až 50 tisíc lidí, což jsou hodnoty, kterých ČR nikdy během dvou let pandemie nedosáhla. I když je omikron nejspíše méně nebezpečný a méně pacientů má těžký průběh, v nemocnicích by mohlo být hospitalizováno i více než sedm tisíc nemocných.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nemocnice

V současné době nemocnice hlásí 2 640 pacientů s covid-19, o které se musí starat. Z toho jich je 536 na jednotkách intenzivní péče. Lékaři si mohli v posledních dnech trochu vydechnout. Ještě 20. prosince totiž bylo v nemocnicích 5 171 nakažených koronavirem. Počet nových případů byl v neděli jen 1 919. Ovšem laboratoře provedly jen něco přes 13 tisíc testů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články