V Evropě se objevila tropická pohlavní nemoc. Může nenávratně poškodit tkáň genitálií, varují lékaři

Případů pohlavně přenosné choroby zvané donovanóza v poslední době v Evropě přibývá. Vyskytuje se jak u mužů, tak žen.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pohlavní nemoc známá jako donovanóza je způsobena bakterií Klebsiella granulomatis. Jejím nejčastějším projevem jsou vředy na genitáliích. Trápení může způsobit oběma pohlavím, ale dvakrát častěji byla choroba zaznamená u mužů. Typicky se nemoc objevuje v tropických zemích, jako je Indie, Papua Nová Guinea a ve střední a severní Austrálii.

Vzácná nemoc se objevila už i v Evropě

Několik případů bylo pozorováno také ve Vietnamu nebo v afrických zemích. V Evropě šlo většinou o vzácné výskyty. Experti teď ale bijí na poplach, protože zvýšený počet případů byl zaznamenán v poslední době ve Velké Británii. Lidé si totiž onemocnění nemusí ani všimnout, protože nezpůsobuje bolest, píše server TN.cz.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pohlavní choroba

Podle odborníků se na začátku choroby tvoří v zánětlivých ložiscích zarudlé uzlíky. Ty ale velmi rychle mizí a teprve poté se v místě objeví vřídky, které mohou být při dotyku krvácivé. Server Deutsche Welle informoval, že se nemoc nejčastěji objeví u pacientů v oblasti genitálií. U mužů tak bývá postižen ve většině případů penis, u žen nemoc zasahuje vnitřní stranu stydkých pysků.

Nejdůležitější je včasná léčba

Důležité je nemoc zachytit na jeho počátku, jinak může dojít k hnisavým otokům a onemocnění může dokonce zničit celou tkáň. Lékaři tak považují za klíčové chorobu co nejdříve odhalit a začít s léčbou. Ta spočívá v užívání antibiotik. Při včasném podchycení donovanózy může dojít k úplnému vyléčení pacienta. Pokud se ale proti nemoci nezasáhne v raném stadiu, hrozí poškození genitálií a dojít může také ke zjizvení.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Experti také důrazně upozorňují, že tělo si po prodělání nemoci nevybuduje žádnou imunitu, a proto je třeba počítat s možnou opětovnou nákazou. Většina nakažených je ve věkovém rozmezí 30 až 40 let. Prevencí je stejně jako u všech jiných pohlavně přenosných nemocí hlavně ochrana při sexuálním styku. V Evropě jsou nejčastějšími pohlavními chorobami chlamydie, syfilis nebo kapavka.

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články