V uzavřeném čínském městě trpí miliony lidí hladem. Lockdown se úřadům vymkl kontrole

Přísná uzávěra ve městě Si-an patří k nejpřísnějším od roku 2020, kdy Čína uzavřela město Wu-chan. Tam byla v prosinci 2019 poprvé zjištěna nákaza virem SARS-CoV-2.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Problémy s dodávkami potravin a dalších nezbytných věcí do domácností mají v čínském městě Si-an. Přiznaly to tamní úřady. Kvůli nárůstu šíření nákazy koronavirem je třináctimiliónové město na severu Číny, které proslulo pohřebištěm s terakotovou armádou, od minulého týdne v přísném lockdownu. Obyvatelé města si na nedostatek jídla stěžují na sociálních sítích. Čína razí v souvislosti s pandemií covidu-19 nulovou toleranci a drastická opatření, která ji mají omezit už v zárodku. V zemi se v únoru uskuteční zimní olympiáda.

Co máme jíst?

Už více než týden musí třináct milionů obyvatel Si-anu zůstat doma. Opustit obydlí mohou jen v naléhavých případech. Úřady zrušily všechnu dopravu z města a do města, s výjimkou zvláštních případů. Do pondělí mohla každé tři dny jedna osoba z domácnosti vyjít ven a nakoupit základní životní potřeby. Od tohoto týdne úřady nařídily všem zůstat doma. Lockdown v Si-anu patří k nejpřísnějším od roku 2020. Čína tehdy uzavřela jedenáctimilionové město Wu-chan, kde byla v prosinci 2019 poprvé zjištěna nákaza virem SARS-CoV-2.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Terakotova armáda

Obyvatelé Si-anu si stěžují na nedostatek jídla na sociálních sítích. „Jak máme žít? Co máme jíst? Před několika dny jsme mohli vyjít ven, abychom si nakoupili potraviny, ale to zrušili. Všechny online aplikace pro nákup jídla mají buď vyprodáno, nebo nemohou doručovat,“ napsal na sociální síť Weibo obyvatel města.

„Je to čím dál směšnější, nikdy v životě jsem si nemyslel, že nebudu moci spát, protože nebudu mít co jíst,“ cituje dalšího server Insider. „Neměl jsem k jídlu ani sousto zeleniny, pět dní jsem jedl jen zrníčka prosa ve vodě,“ pokračoval další z obyvatel. „Už to nemůžu jíst. Ve vlastní čtvrti umřu hlady.“

Malá cola za 200 korun

Uživatelé na síti Weibo se podivují nad postojem úřadů. Chápou, že byly problémy se zásobováním při prvním rozsáhlém lockdownu Wu-chanu. Cena jídla a pití výrazně roste. Podle Insideru malá lahev Pepsi vyjde v přepočtu na více než 200 korun. Lidé si v uzávěře pomáhají a navzájem si směňují věci za jídlo. Úřady Si-anu potvrdily, že město má kvůli nízkému počtu zaměstnanců a „logistickým a distribučním potížím“ problémy s dodávkami základních potřeb, píše iDnes.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Čína

Čína od loňska razí v souvislosti s pandemií covidu-19 politiku nulové tolerance. Šíření viru se snaží bránit tvrdými opatřeními. Striktní monitoring epidemické situace souvisí i s blížící se zimní olympiádou, která v Pekingu začne v únoru. Úřady kvůli dodržování pravidel sahají k trestům, které byly v zemi používány za kulturní revoluce v šedesátých letech. Čtyři lidi, kteří omezení porušili, úřady ve městě Ťing-si na jihu země donutily, aby v hanbě pochodovali před shromážděným davem. Každého eskortovali dva policisté, píše server.

Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články