Lyžaři, dovolenkáři, neočkovaní. Právník Dostál: Vláda nezvládá epidemii a hledá viníky

Epidemie v Česku zrychluje. Počet potvrzených případů covidu-19 přesáhl hranici dvou milionů. V nemocnicích je hospitalizováno téměř pět tisíc lidí, přes 700 ve vážném stavu.

i Zdroj fotografie: Pirátská strana / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Koronavirová epidemie sílí. Od včera platí vládní opatření, které je zacílené zejména na neočkované. K prokázání bezinfekčnosti lidé potřebují potvrzení o očkování nebo o prodělaném covidu-19 v posledním půlroce. Skončilo také uznávání testů. Podle experta Pirátů na zdravotnické právo Ondřeje Dostála vláda boj s epidemií nezvládá a vždy si najde skupinu, kterou ze špatné situace viní. Tentokrát jsou to neočkovaní.

Diskriminace bez odborných podkladů

Právě na nová opatření, která od pondělí neočkovaným lidem zamezují vstup třeba do restaurací, ke kadeřníkovi nebo na kulturní a sportovní akce, Dostál reagoval. Stát podle něj nedokáže jasně prokázat, že neočkovaní ohrožují své okolí, zatímco očkovaní nikoliv. „Vláda situaci nezvládá a snaží se to opět hodit na nějakou skupinu. Měli jsme tu lyžaře nebo dovolenkáře, teď jsou to neočkovaní bez ohledu, jestli prodělali covid. Je to chybné uvažování,“ řekl Dostál ve vysílání CNN Prima News.

Podle Hany Zelené z oddělení virologie Centra klinických laboratoří Zdravotního ústavu v Ostravě postrádá logiku, že opatření umožňují vstup do restaurací některých služeb, na akce očkovaným a těm, kteří vakcínu nemají, to zakazuje. „Všichni víme, že obě skupiny lidí se mohou nakazit a vir šířit. Je to diskriminace bez odborných podkladů. Pokud máme taková drastická omezení aplikovat, mělo by to být bez ohledu na očkovací status,“ uvedla v televizi.

Přitvrdit jako v Rakousku

Razantně přitvrdit v opatřeních by vláda měla podle ředitele motolské nemocnice Miloslava Ludvíka. „Tato pravidla mají tlačit na neočkované, což je v této situaci správné. Je to dost soft varianta. Kdekoliv v zahraničí se to více kontroluje a je to striktní, u nás tolik ne,“ řekl. Opravdu je trochu legrační, že se vláda bojí prosazovat i to, co sama nařídí. Je to určitě jisté zpřísnění. Otázka je, jak moc se to projeví,“ uvedl imunolog Václav Hořejší s tím, že by si vláda měla vzít příklad z Rakouska, které od února zavede povinné očkování.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pacient s covidem v nemocnici

Epidemie v Česku zrychluje. Celkový počet potvrzených případů covidu-19 přesáhl hranici dvou milionů. V neděli laboratoře odhalily 8 244 nově nakažených, což je nejvyšší nedělní přírůstek od začátku pandemie. V nemocnicích je podle dat ministerstva zdravotnictví s koronavirem hospitalizováno 4885 lidí, z toho 715 má těžký průběh onemocnění. Za poslední týden se počet nakažených, kteří potřebují nemocniční péči, zvýšil zhruba o 800. Dramatický skok v nárůstu nákazy zřejmě přijde znovu v úterý, které láme rekordy.

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články