Průzkum ukázal, že mnozí Češi před svými partnery schovávají peníze i své účty. Tajemství má skoro pětina z nich. Co dalšího tají?

Jmění manželů by mělo být společné. Ne vždy to ale bývá pravda. I v manželství se mnozí lidé snaží být nezávislí a udržet si část peněz jen pro sebe.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zajímavé údaje poskytl nedávný průzkum Raiffeisenbanky. Vyplývá z něho, že existuje velká skupina Čechů, kteří mají před svým partnerem nebo partnerkou nějaké finanční tajemství. Většinou mu neřeknou o všech penězích, které mají k dispozici. Podle serveru Aktuálně, který o průzkumu informoval, je to problém téměř pětiny obyvatel.

Tajemnější jsou muži

Tajemství, které se nějak týká peněz, má podle průzkumu plných 18 procent dotazovaných. Vyplývá z něho, že více své peníze zatajují muži. Nejčastěji mají nějaké tajemství lidé ve věku od 35 do 44 let, kteří žijí v obci s 1000 až 1900 obyvateli. Z průzkumu také vyplynulo, že 14 procent lidí si něco v posledním roce tajně koupilo. A ve 39 procentech věc byla dražší než pět tisíc korun.

iZdroj fotografie: Depositphotos
České peníze

„Zajímavé je, že v průzkumu, který dělala v roce 2018 Raiffeisen stavební spořitelna, uvedlo společný účet 41 procent dotazovaných. Letos má společný účet už jen 28 procent Čechů. Zdá se, že se změnilo fungování domácností a přestává platit pravidlo, že jeden drží kasu a druhý basu. Časy, kdy většinou muž poslal celou výplatu na společný účet a žena z něj pak vše platila, jsou pravděpodobně minulostí,“ citovaly České noviny mluvčí Raiffeisenbanky Petru Kopeckou. Tajný účet prý má pět procent lidí.

Standardem jsou oddělené účty

Podle Aktuálně má celkem 58 procent párů oddělené účty. Na tom, kdo co z nich bude platit, se pak domlouvají. Méně obvyklé je, aby rodina měla jeden společný účet, ze kterého by platila nejen společné platby, ale veškeré výdaje. Těch je 28 procent. Existují ale i páry, celkem 11 procent, které mají společný účet na společné výdaje. Na něj dávají ale jen část svých příjmů. Pak má každý ještě svůj účet, ze kterého si hradí vlastní výdaje.

iZdroj fotografie: Pixabay
Iphone v ruce

Jan Šušánek ze společnosti Sušánka & partneři také tvrdí, že lidé s vysokými příjmy o penězích mluví častěji. „Naše data ukazují, že čím jsou investoři bonitnější, tím častěji se o financích a investicích baví partneři nebo rodinní příslušníci společně. Zároveň také společně o investicích rozhodují. Jeden z nich mívá ale rozhodující slovo, bez ohledu na to, zda je to muž, či žena,“ řekl na Českých novinách.

Podobný průzkum v minulosti dělala i Equa bank a dospěla k podobným údajům jako nyní Raiffeisenbanka. Zjistila také, že partneři si mezi sebou nejčastěji tají hesla ke svým sociálním sítím nebo telefonům. Tajnosti jsou časté i u problému týkající se nevěry. Má je asi třetina respondentů. A kromě peněz také partneři skrývají dluhy. Hlavně proto, aby svému blízkému neublížili.

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články