Mezi členy stran možné nové vlády je napětí kvůli polským potratům. Nadávají si do mimoňů

Polskem, ale i dalšími evropskými zeměmi, rezonuje aféra, kdy v polské nemocnici zemřela mladá žena, které podle platných zákonů neprovedli potrat.

i Zdroj fotografie: S vědomím Gendertlachy / Facebook
                   

Mezi členy některých stran možné budoucí koalice to vře kvůli problému, který se netýká České republiky, ale Polska. Konkrétně jeho přísných zákonů, které polským ženám v podstatě neumožňují podstoupit potrat. Především členové Pirátské strany se angažují v akcích proti současné polské legislativě, spustili o tom dokonce osvětový web. Podporu u většiny dalších členů stran, které nyní sestavují vládu, velkou nemají. Informovaly o tom Prima CNN News.

Podpora evropské rezoluce velká nebyla

Naplno se to projevilo při nedávném hlasování v Evropském parlamentu. Ten přijal rezoluci, které není k Polsku vstřícná. V ní poslanci vyzývají, aby věci týkající se potratů nebyly v trestních zákonech. Také vyzvali, aby ostatní státy EU umožnily Polkám podstoupit bezplatně interupce u nich. Rezoluci podpořili zástupci Pirátů a ANO, ale europoslanci ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN nikoli.

To nadzvedlo pirátského europoslance Marcela Kolaju. Na Twitteru upozornil, jak čeští zástupci v europarlamentu hlasovali. Připomněl také smrt mladé Polky, která v září zemřela poté, co jí lékaři odmítli odebrat poškozený plod, protože by to bylo nezákonné. Místopředseda lidovců Tomáš Zdechovský ho upozornil, že k takové věci nemá europarlament kompetence. „Marceli, myslel jsem si, že bude s vámi lepší spolupráce. Bohužel se z vás stala parta mimoňů kopajících kolem sebe,“ dodal na Twitteru.

„Je to poměrně zvláštní způsob reakce Tomáše Zdechovského na to, že jediné, co jsem udělal, tak informoval občany o tom, jakým způsobem jednotliví europoslanci hlasovali,“ uvedl pro CNN Prima News Kolaja. Podle něho je rezoluce výzva a nijak neporušuje princip subsidiarity. Zdechovský naopak tvrdí, že jeho pirátský kolega jen brečí, jak Piráty všichni okopávají a jak o nich jedou dezinformace. Ale sám nedává kontext k dané rezoluci.

Ve Sněmovně nemá dopis odezvu

Že v možné budoucí koalici nepanuje v otázce polských interupcí shoda, naznačila i aktivita pirátské poslankyně Kláry Kocmanové. Ta ve sněmovně sháněla podporu pro otevřený dopis kritizující polskou vládu kvůli potratové legislativě. Moc nepochodila. „Dopis zatím podepsali naši pirátští poslanci, senátoři a europoslanci plus dvanáct poslanců Starostů a nezávislých,“ řekla serveru Aktuálně.cz. Strany se rozcházejí i v jiných liberálních otázkách, třeba k možnosti manželství párů stejného pohlaví.

Podobné rozdíly mohou mít i vliv na formování vládní koalice. Piráti nyní ve stranickém referendu hlasují, zda se ke koalici připojí. Někteří z nich se cítí podvedeni, protože mají pocit, že je na kandidátkách přeskákali kandidáti STAN, jelikož jejich partnerská strana k tomu vyzývala. Piráti pak získali jen čtyři mandáty. Ve volbě místopředsedů sněmovny kandidátku Pirátů Olga Richterová uspěla až napodruhé. Pirátská strana by proto mohla jít do opozice. Případná vláda by i tak měla většinu 104 mandátů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
62 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články