Na palubě letadla měl na obličeji tanga místo respirátoru. Ochranka ho vyvedla ven. Čím se muž obhajoval?

Nevídaný případ se odehrál na Floridě. Muž zde na protest proti povinnému nošení roušek v letadle vyměnil respirátor za dámská tanga. Prý takhle rád cestuje.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ojedinělá situace se odehrála ve Spojených státech amerických při vnitrostátním letu mířícím z floridského letiště Fort Lauderdale do Washingtonu DC. Obsluha letadla tam vykázala z dopravního prostředku pasažéra, který si odmítl nasadit oficiálně uznávanou ochranu dýchacích cest. Místo ní měl na obličeji nasazená červená tanga.

Se spodním prádlem na obličeji cestuje rád

Do letadla se pasažér Adam Jenne vybavil důkladně. K tangům přidal i protibidenovské tričko a vyjadřoval tím svůj odpor proti povinnému nošení roušek při cestování letadly v USA. Podle jeho slov to nebylo poprvé kdy takto cestoval či jen nastoupil do letadla. Údajně už podobně absolvoval nejméně dvanáct letů, přičemž se pokaždé dostal do destinace.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Letadlo

„Při každém letu jsem se setkal s jinou reakcí, od hádky po vřelé ocenění,“ citovaly Novinky cestujícího. Nyní ho americká společnost odmítla přepravit a letištní ochranka ho z letadla vyvedla ven. Podle Jennových slov se k němu na protest připojilo několik cestujících, kteří s ním let opustili. „Děkuji jim, je to nespravedlnost a proti té se musí bojovat,“ doplnil Jenne.

V rychlém rozhovoru od moderátorky pořadu Inside Edition. „Proč prostě nedodržujete pravidla a nenosíte masku?“, zeptala se moderátorka. „Pravidla nedávají žádný smysl a já je navíc dodržoval. Moje maska splňuje všechny požadavky které, TSA (agentura ministerstva vnitřní bezpečnosti USA) a FAA (agentura ministerstva dopravy USA) požaduje,“ odpověděl Jenne. Celou reportáž můžete vidět na youtubovém kanálu Inside Edition.

Inspirace v rasové segregaci

Svým neústupným nošením tang místo roušky se připodobňuje ke slavné černošské aktivistce Rose Parksové. Žena, které řekla „Ne“ útlaku, které bývá označován za „první dámu občanských práv“ v dobách rasové segregace v roce 1955. Tehdy odmítla uvolnit v autobusu místo bělochovi. Následně byla zatčena a tím se spustil organizovaný protest černochů pod vedením později proslulého reverenda Martina Luthera Kinga.

iZdroj fotografie: John Matthew Smith / Creative Commons/ CC BY-SA
Rosa Parksová

„Veškeré změny v téhle zemi začaly u obyčejných lidí. Ani Rosu Parksovou nikdo neznal, přesto změnila chod dějin,“ nechal se vyslyšet aktivista, který ve svém protestu hodlá příště pokračovat. Samotné aerolinky vydali k incidentu tiskové prohlášení. Cestující evidentně neměl povinnou ochranu dýchacích cest. Je správné, že se celá záležitost vyřídila ještě před vzlétnutím a nedošlo tak k žádným komplikacím během letu,“ popsala aerolinka.

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články