Nakažlivější varianta koronaviru AY 4.2 dorazila do Česka. V čem se liší od svých předchůdců?

Výskyt nové subvarianty koronaviru delta narůstá v řadě zemí. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí zjišťuje, zda může být odolnější proti očkování či léčbě.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Epidemie covidu-19 v Česku zrychluje. V populaci se šíří zejména nejnakažlivější varianta delta. Nově přišel Státní zdravotní ústav s tím, že zachytil tři případy nové subvarianty koronaviru SARS-CoV-2 delta AY 4.2. Podle studií je nakažlivější, ale protilátky na ni fungují stejně jako na ostatní varianty delta. Výskyt nového subtypu narůstá v řadě zemí. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí zjišťuje, zda může být odolnější proti očkování či léčbě.

Nakažlivější AY 4.2

Nový subtyp koronaviru AY 4.2 je podle studií nakažlivější. „Podle dostupných výsledků studií tato subvarianta vykazuje vyšší transmisibilitu, neboli snadnější přenos, ale přibližně stejnou odolnost vůči virus neutralizačním protilátkám jako ostatní subvarianty delta,“ uvedla ředitelka zdravotního ústavu Barbora Macková. Vyšší odolnost vůči protilátkám může podle ní tato varianta viru mít v případě, že nese navíc i mutaci E484K.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Delta varianta

Ústav proto doporučuje laboratořím sledovat její výskyt při testování metodou diskriminačního PCR. „České laboratoře v rámci mutace delta celogenomově sekvenovali celkem 7176 vzorků a v žádném z nich dosud nenašly subvariantu E484K,“ dodala vedoucí Národní referenční laboratoře Helena Jiřincová. Subtyp AY 4.2 se rychle šíří ve Velké Británii. Podle vědců je o patnáct procent nakažlivější než původní delta.

Virus vytváří dvě mutace do měsíce

Osmdesát laboratoří v Česku od 2. do 12. listopadu předalo Státnímu zdravotnímu ústavu data z 56 tisíc diskriminačních PCR testů. V přibližně 98 procentech z nich byla zachycená varianta delta nebo její subtypy. Celkově bylo letos celogenomově sekvenovano přes 13 000 vzorků. Nejvíc za poslední měsíc obsahovalo subvariantu AY.43. U ní lékaři nezaznamenali žádné změny v odolnosti proti léčbě nebo očkování ani horší klinický průběh nákazy.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Testování na covid-19

Virus SARS-CoV-2 vytváří přibližně jednu nebo dvě mutace za měsíc, což je méně než u jiných virů, včetně chřipky. Čím více ale virus cirkuluje, tím více možností k mutacím vzniká. Každá nová varianta viru má pak genom, který obsahuje jednu konkrétní sadu mutací. Některé varianty koronaviru se v průběhu pandemie objeví a zmizí, jiné varianty jsou úspěšnější, přetrvávají a šíří se v populaci. Informuje covid portál ministerstva zdravotnictví.

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články