NATO bude na Ukrajinu dodávat více zbraní. Shodli se na tom ministři zahraničí členských zemí

V Bruselu proběhlo dvoudenní ministerské jednání členů NATO. Podle šéfa Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga může konflikt na Ukrajině trvat několik měsíců.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Většina zemí Severoatlantické aliance (NATO) poskytuje Ukrajině zbraně od začátku ruské invaze. Jak připomíná server iRozhlas, dodávány jsou i protitankové střely, systémy protivzdušné obrany nebo drony. Státy ale váhají s dodávkami stíhaček. Ministři zahraničí členských zemí NATO se na jednání v tomto týdnu, shodli na dalších dodávkách zbraní. Podle šéfa Aliance Jense Stoltenberga bude do další podpory zahrnuta „široká škála“ zbraní.

Ukrajina chce zbraně do několika dnů

Bez odpovědi ale nechal Stoltenberg otázku, jestli nadále členské státy nebudou dodávat určité typy zbraní kvůli obavám z ruské reakce. Podle něj ale válka na Ukrajině potrvá ještě dlouhé měsíce, protože Rusko chystá novou ofenzivu na východě země. Dodávka zbraní by tak měla být provedena pode ukrajinského ministra Dmytra Kuleby co nejrychleji. „Buď nám pomůžete nyní – a mluvím o dnech, ne o týdnech – nebo vše pomoc přijde pozdě a zemře mnoho lidí,“ prohlásil po čtvrtečním jednání v Bruselu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Dmytro Kuleba

NATO chce zesílit dodávky zbraní po nálezech masových hrobů u města Buča a v dalších oblastech kolem Kyjeva. Z těchto míst se nedávno ruská armáda stáhla. K rozšíření dodávek zbraní na Ukrajinu je nakloněno také Německo, které před začátkem invaze své zbraně do zahraničí, posílat nechtělo. Dodávky zbraní Kyjevu podporuje také Británie. Podle její šéfky diplomacie Liz Trussové mají dodávky pomoci modernizovat ukrajinské vybavení, které často pochází ještě z éry Sovětského svazu.

Na zbraně přispěje miliardami i EU

Některé státy z NATO nadále odmítají Ukrajině zbraně dodávat. Jedná se například o Maďarsko. Kvůli tomu tak nemůže Kyjev dostávat vojenské vybavení od NATO jako celku, ale jen od jednotlivých zemí. Na to upozornil i ukrajinský šéf diplomacie Kuleba, který v tomto směru neočekává změnu v dohledné době. Podle něj tak slouží Aliance jako platforma k diskusi od dodávkách zbraní a v povzbuzují v nich členské země.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Evropská unie

V otázce zbraní chce Ukrajinu ještě více podpořit také Evropská unie. Jak informuje ČTK, šéf unijní diplomacie Josep Borrel navrhl uvolnit dalších 500 milionů eur, tedy zhruba 12,3 miliard korun, na dodávky zbraní Ukrajině. Prostředky mají jít z takzvaného Evropského mírového nástroje, který slouží k podpoře armády partnerských zemí. Dosud Evropská unie schválila balíček vojenské pomoci Kyjevu ve výši jedné miliardy eur, tedy 24,5 miliard korun.

Diskuze Vstoupit do diskuze
84 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články