Sociolog Buchtík se kvůli pandemickému zákonu obává radikalizace společnosti

Poslanci v pátek přehlasovali senátní veto a schválili novelu pandemického zákonu. Část společnosti s tím nesouhlasí a proti legislativě protestuje.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Novela pandemického zákona se stala v poslední době důvodem několika demonstrací před Sněmovnou. Jak upozorňuje sociolog, ředitel agentury STEM a člen Mezioborové skupiny pro epidemické situace Martin Buchtík, protestní skupiny jsou velmi různorodé. Jsou v nich lidé, kteří přišli kvůli pandemii o příjem, dlouhodobě nemají důvěru v systém, podléhají dezinformacím nebo věří alternativním způsobům léčby. „Epideme ty věci často nasvítila. Jak kdyby na vás příliš dlouho mířil reflektor,“ řekl v České televizi Buchtík.

Proti čemu se má společnost vymezit?

Nebezpečí vidí sociolog v tom, že někteří lidé chodí dávat najevo svoji nespokojenost před domy těch, s kterými nesouhlasí. Nedochází sice k radikalizaci celé společnosti, ale uvnitř malých skupin, které jsou hodně vidět. „Kdy se objeví ve skupině lidí s megafonem, kteří pořvávají, někdo, kdo hodí kámen do okna?“ ptá se ředitel STEM a upozorňuje na to, že by se měla společnost vůči radikalizaci včas vymezit.

iZdroj fotografie: S vědomím Martina Buchtíka / Twitter
Martin Buchtík

V té souvislosti připomněl kauzu zveřejnění adres poslanců iniciativou Chcípl PES. Takový krok podle něj nepatří do žádné společnosti. Všeobecně by ale Buchtík o české společnosti neřekl, že je rozdělená. Je rozdělovaná v jednotlivých tématech. Lidé se přesouvají, málokterý občan je čistý archetyp socialisty nebo komunisty. Směřujme spíš k fragmentizaci společnosti na jednotlivé střípky,“ vysvětlil.

Lidé mají stejný cíl

V otázce pandemie má ale podle sociologa většina společnosti stejný cíl. A to její konec. Riziko toho pak Buchtík vidí v tom, že se organizované skupiny protestující proti opatřením přesunou k jiným tématům. Proto by měli politici podle něj, vidět i za horizont toho, co bude na konci měsíce a připravit se na to.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pacient s covidem

Epidemie v Česku dál slábne. Jak informuje ČTK, za pondělí testy odhalily 13 461 nakažených, což je nejméně v pracovní den od poloviny ledna. Klesá také počet pacientů s covidem-19 v nemocnicích. V pondělí jich bylo hospitalizováno zhruba 3500 tisíc, 210 z nich bylo v těžkém stavu. Vláda s klesajícím počtem nově nakažených také postupně uvolňuje protikoronavirová opatření. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pátek oznámil, že nejpozději 1. dubna mají přestat platit téměř všechny restrikce.

Diskuze Vstoupit do diskuze
81 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články