Nová studie potvrdila vlastnosti omikronu. Některé z nich byly doposud neznámé

Nová dánská studie potvrzuje schopnost omikronu obcházet imunitu získanou očkováním, a to 2,7krát až 3,7krát.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Dánská studie, o které informovala agentura Reuters sděluje, že koronavirová mutace omikron, dokáže obejít imunitu očkovaných 2,7krát až 3,7krát snadněji než předchozí varianta delta. To vysvětluje rychlejší šíření této varianty. Riziko hospitalizace je však díky převážně mírnému průběhu o 50 procent nižší. To však pro zdravotnictví velkou změnu neznamená, pokud budou počty nakažených mnohonásobné.

Dánský výzkum

Od příchodu mutace koronaviru omikron, se vědci snaží zjistit, jaké má vlastnosti. Doposud se podařil zjistit častý lehký průběh nemoci a také vysoká nakažlivost oproti předchozí deltě. Podle vědců je zde mnoho důvodů pro větší přenositelnost. Může to být například schopnost obejít imunitu organismu, schopnost viru udržet se déle ve vzduchu ve vnitřních prostorách či schopnost uchycení se na buňky.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Varianta omikron

Na univerzitě dánského statistického úřadu a sérologického institutu SSI v Kodani sledovali v prosinci vědci 12 tisíc dánských domácností. Zjistili, že mezi očkovanými Dány je omikron až 3,7krát nakažlivější než předchozí mutace delta. Výzkum ukazuje, že hlavním důvodem tohoto jevu, je jeho schopnost vyhýbat se imunitě. „Naše zjištění potvrzují, že rychlé šíření omikronu lze přičíst spíše schopnosti obejít imunitu, než jemu vlastní vyšší základní přenosnosti,“ citoval web iDNES autory studie.

Účinky očkování

V Dánsku je aktuální proočkovanost 78 procent z celkové populace 5,7 milionu obyvatel. Třetí dávku si již nechalo aplikovat 48 procent občanů Dánska. Studie také prokázala, že lidé s posilující dávkou virus oproti neočkovaným, přenášejí s menší pravděpodobností, bez ohledu na mutaci viru.

V USA začíná očkování proti covid-19 iZdroj fotografie: Unsplash
Očkování proti covidu-19

„Zatímco omikron je i tak schopen zatížit naše zdravotnictví, vše nasvědčuje tomu, že je mírnější než varianta delta,“ uvedla vědkyně a technická ředitelka SSI Tyra Groveová Krauseová. Navíc dodala, že riziko hospitalizace je poloviční oproti deltě. K podobným výsledkům dospěly i jiné studie.

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články