Nový bič na řidiče: Nezaplatíte pokutu, můžete přijít i o espézetku. Jaké další nástrahy řidiče čekají?

Policisté, celníci a v některých případech i strážníci mají od letošního roku nové pravomoci. Radost z toho nemají neukáznění šoféři, kterým to dost zkomplikuje život.

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Jmenované profese mohou nově při silniční kontrole  požadovat zaplacení už dříve udělené a neuhrazené pokuty za dopravní přestupek. Pokud by řidič na místě dluh odmítl zaplatí, může se mu stát, že okamžitě přijde o registrační značku nebo dostane na auto botu, píše deník Blesk. Tato novinka, kterou připravilo ministerstvo vnitra, má za cíl zlepšit vymahatelnost pravomocně uložených pokut.

Možnosti, jak se zabavení SPZ vyhnout

Podle nového ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je nový systém nastaven správně: „Nejlepší je jezdit bezpečně bez dopravních přestupků. Pokud však řidič pokutu dostane, není možné, aby ji nezaplatil. Hrozba zadržení auta je tvrdá, ale nutná a já doufám, že pro případné neplatiče bude fungovat jako nejlepší prevence,“ říká s tím, že pro ukázněné řidiče se nic nemění. Tuto změnu schválila Poslanecká sněmovna loni v září v rámci novely zákona o policii a celní správě.

iZdroj fotografie: Pixabay
Na cestách

Strážci zákona mohou značky zabavit i tehdy, kdy mají důvodné podezření, že by se provozovatel vozidla kvůli své minulosti mohl zaplacení pokut vyhýbat. Nové pravidlo mohou použít i u cizinců, kteří se spoléhají na to, že před pokutou ujedou do jiné země. Než ale k odebrání SPZ dojde, musí policisté vždy nabídnout možnost všechny neuhrazené pokuty na místě zaplatit. Městská policie však může tuto možnost uplatnit jen v případě, že jde o neuhrazené přestupky na území dané obce.

Šoférů, kteří se vyhýbají placení pokut, je více než polovina

Důvodem této novely zákona je dlouhodobě nedostatečná vymahatelnost pravomocně uložených pokut. Jedná se především o ty, které jsou uloženy za dopravní přestupky a nebyly zaplaceny na místě. Takové pokuty jsou pak předány do takzvané dělené správy k vymáhání. Řidiči si s pokutami moc hlavu nelámou. Těch neuhrazených, které takto policisté udělili a předali celní správě, je téměř 60 procent, což není zrovna malé číslo.

iZdroj fotografie: Pixabay
Řidič kamionu

Jedním z cílů novinky je také zpřísnit postihy pro zahraniční provozovatele kamionové dopravy. Tito řidiči v Česku nedodržují stanovené povinné přestávky na odpočinek, jezdí s přetíženými soupravami a v neposlední řadě překračují povolenou rychlost. „Máme zkušenosti z provozu takové, že zahraniční řidiči kamionové dopravy velmi často neplatí pokuty a spoléhají na to, že se jim nic nestane,“ řekl k tomu už na podzim bývalý ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články