Vědci z Wuchanu objevili nový koronavirus. NeoCoV má být smrtelnější než původní varianta covidu-19

Čínští experti objevili nový koronavirus u netopýrů v Jihoafrické republice. K přenosu na člověka dosud nedošlo, ale pravděpodobně se to stane.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Informace o novém koronaviru s označením NeoCoV odborníci zveřejnili ve studii, která je k dispozici na webu bioRxiv. Vědecká práce je zatím ve fázi tzv. preprintu, takže studie dosud neprošla recenzí. Zároveň vědci upozorňují, že bude třeba k novému koronaviru udělat další výzkumy. Ze studie wuchanských expertů vyplývá, že NeCoV byl objeven v Jihoafrické repulice. Návaznost by měl mít na koronavirus MERS-CoV, a nejde tak o úplně nový typ koronaviru.

Smrtnost jako MERS

Varianta NeoCoV se zatím na člověka nepřenesla, ale jak vědci upozorňují, může k tomu dojít. Podle informací ve studii je vzdálen už jen o jednu mutaci k proniknutí do lidských buněk. Podle vědců protilátky získané proděláním nebo očkováním proti covidu-19 jsou proti koronavirům MERS, mezi které NeoCoV spadá, neúčinné.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Covid v Číně

Jak připomíná server Novinky, virus MERS byl poprvé zaznamenán v roce 2012. Jedná se o onemocnění přenosné ze zvířat na lidí. Proti virům SARS, mezi které patří i koronavirus způsobující covid-19, se vyznačuje nižší smrtností, ale vyšší smrtností. Úmrtnost je vztahována k celkové populaci. Oproti tomu smrtnost značí podíl zemřelých ze skupiny zasažené určitým jevem. V případě koronaviru tedy chorobou.

Je důvod k panice?

Světová zdravotnická organizace (WHO) i přes znepokojivé informace zveřejněné ve vědecké práci, veřejnost uklidňuje. Podle organizace není důvod k panice, protože je třeba udělat ještě další studie. Ty by měly s konečnou platností zjistit, jestli nový virus bude pro lidstvo představovat nějaké riziko.

iZdroj fotografie: UNclimatechange / Creative Commons / CC BY-SA
Jednání WHO

WHO připomněla, že je ve spolupráci se Světovou organizací pro zdraví zvířat, Oganizací po výživu a zemědělství a také programem OSN pro životní prostředí. Se všemi subjekty monitoruje případné hrozby na nové zoonotické viry a následně společně na infekce přirozeně přenosné mezi zvířaty a lidmi reagují.

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články