Průběh covidu-19 se u očkovaných a neočkovaných liší. Známe příznaky u obou skupin

Vakcína nechrání proti riziku nakažení, i když pravděpodobnost podle vědců snižuje. Očkovaní lidé, které koronavirus napadne, často onemocnění ani nezaznamenají.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

I když lidé očkovaní proti covid-19 mohou onemocnět stejně jako neočkovaní, přesto mezi těmito dvěma skupinami lidí podle výzkumů existují velké rozdíly. Týkají se toho, jak se bude o těchto dvou skupin nemoc projevovat. Očkování chrání především proti těžkému průběhu, liší se tak hlavně symptomy. A nejen v tom, že u očkovaných se projevují s nižší intenzitou.

O mnohých nemocných očkovaných se neví

Podle TV Nova je prokázané, že mezi očkovanými lidmi je mnohem více nemocných, kteří covidem-19 trpí, ale nemají žádné příznaky. To i zkresluje některá data o tom, kolik takových jedinců vlastně je, protože ačkoli se nakazí, nic na sobě nepozorují. Pokud nejdou náhodou na test, nikdo nezaznamená, že nákazu prodělali a nedostanou se do žádných statistik. Ti, u kterých se nemoc projeví, mají v drtivé většině jen mírný nebo střední průběh.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Antigenní test

Covid-19 se u lidí projevuje třeba jako kašel, teplota, únava, bolesti svalů a hlavy, ztráta chuti a čichu. O něco méně často také jako škrábání v krku, rýma, nevolnost a zvracení. Omikron podle některých poznatků způsobuje i zešednutí pokožky, rtů a nehtů. U neočkovaných lidí bývají naopak mnohem častější vysoké horečky, které nejdou snížit. Mohou pociťovat dušnost, bolest na hrudi, být vyčerpaní, zmatení či ztratit vědomí.

Rýma může znamenat, že máte covid-19

U očkovaných se může objevit zvýšený teplota, ale vysoká horečka je spíše vzácností. Například britský profesor a epidemiolog Tim Spector varoval před příznaky rýmy. Ta může být u očkovaných často jediným symptomem onemocnění. Ti ji mohou považovat za obyčejné nachlazení, kterému člověk většinou vůbec nevěnuje pozornost. Proto mohou chodit do práce, na večírky, citoval ho Blesk. Nevědomky tam mohou virus šířit kolem sebe, nakazit třeba neočkovaného, u něhož bude průběh mnohem závažnější.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Léky

U očkovaných jedinců nakažených koronavirem se také může projevit kýchání, které připomíná spíše nějakou alergickou reakci. Mohou se ale vyskytovat i bolesti hlavy, kašel nebo bolest v krku. Většina těchto dat se ale týká především onemocnění variantou delta. V posledních týdnech ale v Evropě začíná převládat omikron, který má obecně mírnější průběh než předchozí varianty. Je ovšem nakažlivější a počty nakažených proto rostou.

Ještě v něčem se podle výzkumů liší onemocnění covid-19 u očkovaných a neočkovaných. Jsou to takzvané postcovidové příznaky, kterými někteří lidé trpí, i když vir již v jejich těle není. Projevují se únavou, poruchami paměti, nespavostí nebo dýchavičností. U neočkovaných lidí se tyto příznaky objevují zhruba dvakrát častěji. Někteří jimi trpí ještě dlouhé měsíce poté, co se uzdravili.

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články