Podle nejnovější studie získáte kombinací vakcín víc protilátek. „Lidé se musí přeočkovat co nejdříve,“ říká Válek

Namixovat vakcíny odborníci doporučují zejména lidem, kteří se nechali očkovat preparátem od firmy AstraZeneca nebo jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson.

i Zdroj fotografie: Ben Skála / Creative Commons / CC BY-SA
                   

V Česku je podle dat ministerstva zdravotnictví proti koronaviru plně očkováno zhruba 60 procent populace. Zájem o podání vakcíny se zvýšil poté, co vláda přísnila protiepidemická opatření. Většina zdravotnických zařízení, kde se očkuje, má v současnosti k dispozici vakcíny od firem Pfizer nebo Moderna. Podle studie Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí je dobré vakcíny kombinovat, protože tím organismus získá více protilátek proti nákaze.

Evropský úřad doporučuje kombinaci

Studie Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí doporučuje kombinaci vakcíny na bázi virového vektoru, tedy AstraZeneca a Johnson & Johnson s takzvanou mRNA vakcínou, což je látka od firem Pfizer nebo Moderna. „Kombinace vakcín vytváří vysokou hladinu protilátek proti viru covid-19, Sars-CoV-2, a efektivnější odpověď T-lymfocytů než použití stejné vakcíny, ať už v primárním, nebo posilovacím schématu,“ uvádí se ve studii.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

Podle odborníků je kombinování očkovacích preparátů dobré, ale posilující třetí dávku doporučují podstoupit bez ohledu na to, jaká vakcína bude k dispozici. „Předně je nutné zdůraznit, že důležitá je třetí dávka jako taková. Tudíž v případě, že určitá vakcína, ať už stejná, nebo jiná, není na daném místě k dispozici, nemělo by jít o důvod k neočkování se třetí dávkou. Lidé se musí nechat přeočkovat co nejdříve,“ cituje budoucího ministra zdravotnictví Vlastimila Válka CNN Prima News.

Čeká se na zelenou pro Novavax

Kombinovat vakcínu by podle odborníků měli zejména lidé, kteří byli očkování Astra Zenecou nebo jednodávkovou  Johnson & Johnson. „Co bych doporučil, je přeočkování po vektorových vakcínách, vakcínami typu mRNA, tedy Pfizerem nebo Modernou, které by měly zajistit vyšší účinnost,“ dodal Válek. Také náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková uvedla, že je důležité dostat především mRNA vakcínu. V Česku se k vakcinaci používá Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Johnson & Johnson. Na schválení čeká proteinová vakcína Novavax.

Dostupná data podle lékaře z kliniky intenzivní medicíny pražské Všeobecné fakultní nemocnice Martina Balíka nejsou ještě dostatečná na to, aby se dalo s jistotou říct, že mixování vakcín je zásadně výhodnější. „Pokud se bavíme o mRNA vakcínách, je zřejmě úplně jedno, jestli si dát po Pfizeru Modernu, nebo obráceně. I když je třeba říct, že v Moderně je substrátu pro tvorbu spike proteinu víc než ve Pfizeru,“ řekl. Při registraci na webu registrace.mzcr.cz je možné si očkovací látku vybrat, je-li dostupná v místě, kde se necháte očkovat.

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články