Omikron je nakažlivější a obchází imunitu. Podle odborníka nebude prodělaná nemoc jako ochrana stačit

Nová varianta koronaviru omikron nejspíše změní pravidla hry v současné pandemii. Objevila se na jihu Afriky a nyní se šíří dále. V Česku se vyskytuje třeba v Brně.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Špatnou a zároveň dobrou zprávu přinášejí informace, které se vědci začínají dozvídat o nové variantě viru nazvané omikron. Závěry ještě nejsou definitivní, bude potřeba je potvrdit, protože variantu laboratoře zkoumají jen krátce. Špatné je, že je nejspíše ještě nakažlivější než varianta delta a nefunguje proti ní minulé prodělání nemoci. Zdá se, že ale lidé zase tolik neumírají.

Informací stále není dostatek

„Případy se jeví jako převážně lehké, musíme ale nasbírat více informací, abychom mohli určit, zda je spektrum závažnosti choroby způsobené omikronem jiné než u variant, které obíhají nyní,“ citovaly České noviny Marca Caveleriho, který má v EMA na starosti očkování. S těmito závěry se shodují i vědci z České republiky. Podle nich je také třeba počkat na další data.

iZdroj fotografie: Pixabay

Blesk přinesl názor Jana Pačese z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR. Podle něho proti omikronu pravděpodobně nejsou chráněni lidé, kteří v minulosti prodělali nějakou jinou variantu covid-19. Existuje ale i jedna dobrá zpráva, kterou bude ještě nutné potvrdit. Zdá se, že omikron mnohem méně zabíjí. „Ale je to pořád ještě na začátku, protože těžké případy přicházejí až se zpožděním,“ upozornil Pačes.

Posilující dávka asi po kratší době

Otázkou je, jak se onemocnění bude projevovat u očkovaných lidí. Předběžné studie ukazují, že se jeho účinnost mohla proti omikronu snížit. Zatímco stávající doporučení bylo podávat posilující dávku nejlépe po šesti měsících, tak dostupná data nyní hovoří o tom, že podání třetí dávky je bezpečné a účinné už po třech měsících od dokončeného očkování,“ uvedl proto Calveri.

Data naznačují, že omikron mění pravidla hry i jinak. Například mnohem častěji postihuje mladší lidi. Proto odborníci doporučují, aby se děti nechaly očkovat. V České republice to bude možné již velmi brzy. Velmi špatnou zprávou je, že stávající neutralizační monoklonální protilátky nefungují,“ upozornil Marián Hajdúch z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. To znamená, že by nefungovaly dnes v nemocnicích podávané monoklonální látky. Měl by ale fungovat lék v tabletách, který je nyní na cestě do ČR.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování dítěte

Současná vlna covid-19 je podle všech dat na ústupu. Čísla nově nakažených klesají již déle než týden. Jsou ale stále vysoká, třeba ve čtvrtek laboratoře odhalily 14 229 nově nakažených. Ale v Česku převládá varianta delta. Tu může omikron, pokud je opravdu nakažlivější, brzy vytlačit a podle mnohých v řádu týdnů vyvolat další novou vlnu. Větší počet případů omikronu se v posledních dnech objevil třeba v Brně.

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články