Omikron může zřejmě způsobit i spánkovou paralýzu. Jaké jsou další nejčastější příznaky?

Mezi hlášenými symptomy, při nákaze omikronem, se u uživatelů aplikace ZOE objevila spánková paralýza. Podle odborníků to ale může mít souvislost se stresem.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Vědci z Velké Británie používají k mapování symptomů a průběhu onemocnění covid-19 už několik měsíců aplikaci ZOE. Do ní mohou uživatelé zadávat své koronavirové zkušenosti. Jak informuje deník Blesk, díky aplikaci jsou tak k dispozici první data k nové variantě omikron. Podle nich jen zhruba 50 procent nakažených omikronem hlásí typické covidové příznaky. Mezi nimi uvádí ztrátu čichu a chuti, horečku i kašel.

Může se objevit i noční pocení

Nejčastějšími symptomy nové varianty jsou naopak rýma, bolest hlavy, únava, kýchaní a škrábání v krku. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci zmiňuje také zacpané nosní dutiny. Lékaři z Jižní Afriky pak považují za nejčastější příznaky lehkou bolest svalů, extrémní únavu, suchý kašel. Upozorňují i na noční pocení. Jihoafrická republika byla první zemí, kde byl omikron zaznamenán.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Kašel

Průběh onemocnění novou variantou je podle odborníků zatím u většiny nakažených velmi lehký. Příznaky se na rozdíl od delty dostavují už během prvních 48 hodin od nákazy. Data z aplikace ZOE ukazují, že někteří pacienti se potýkají ještě s méně typickými příznaky, mezi kterými je nechutenství, bolesti celého těla a také spánková paralýza. Přímá návaznost spánkové paralýzy na onemocnění koronavirem ale definitivně dosud nebyla potvrzena.

Paralýza se objeví nanejvýš dvakrát v životě

Experti na spánek navíc upozorňují, že i v těchto případech může být paralýza vyvolána stresem. „Dle mého názoru je pravděpodobnější, že častější spánkové paralýzy jsou důsledkem stresu z velkých změn a z toho, jak v tuto chvíli žijeme,“ řekla pro server Mirror spánková terapeutka Kat Laderle. Spánková paralýza se často objevuje v případech, kdy člověk prochází stresovým a úzkostným obdobím.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nedostatek spánku

Během spánkové paralýzy není možný pohyb, člověk nemůže ani mluvit. Objevují se halucinace a někdy také silný tlak na hrudi. Celá situace může trvat několik minut a většinou je doprovázena strachem a pocitem, že je člověk tlačen do země neznámou silou. Tato děsivá zkušenost je ale podle britského Národního zdravotnického systému neškodná a objeví se většinou maximálně dvakrát za život.

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články